
In zijn normale werk is Henrik Schönemann historicus aan de Humboldt-universiteit in Berlijn. Maar sinds januari besteedt hij daarnaast veel tijd aan het redden van allerlei data die in de Verenigde Staten zijn opgeslagen, en die mogelijk gevaar lopen nu de regering-Trump overheidscommunicatie censureert op woorden en informatie op het gebied van gender, discriminatie, klimaat, volksgezondheid. Schöneman is een initiatief gestart, Safeguarding Research & Culture, waarbij zich inmiddels zo’n 170 vrijwilligers uit de VS, Europa en Australië hebben aangesloten.
Hoeveel tijd besteedt u aan dit initiatief?
„Op dit moment zo’n vier tot zes uur per dag, schat ik.”
Waarom begon u data te dupliceren en veilig te stellen?
„Ik voelde het al aankomen toen Trump verkozen werd tot president. Project 2025, de conservatieve agenda om de overheid te hervormen, was veel in het nieuws. Dat voelde voor mij als een reëel gevaar.”
Waarom?
„Vooral vanwege de uitspraken van Trump over het uitbannen van gender-ideologie. De aanvallen op de lhbtq+-gemeenschap. Maar ook vanwege zijn standpunten op gebied van klimaat, volksgezondheid, en alles wat niet Amerikaans is.
Vooral vanwege de aanvallen op de lhbtq+-gemeenschap, zegt u. Hoort u bij die gemeenschap?
„Ik ben biseksueel. Ik ben jaren geleden uitgekomen.”
Wat voor data dupliceert u?
„Ik ben begonnen te zoeken op sleutelwoorden, zoals ‘trans’ en ‘gender’. Het gaat om artikelen, pdf’s. Vervolgens heb ik het uitgebreid naar andere onderwerpen waarvan je weet dat die gevaar lopen.
„We hebben gezondheidsdata van het Centers for Disease Control gedownload, van het ministerie van Onderwijs, weer- en klimaatdata van NOAA, historische data.
„Je weet eigenlijk niet wat nog wel veilig is. Zo zou de Enola Gay, de bommenwerper die de eerste atoombom afwierp, op de lijst met verdachte woorden staan omdat er ‘gay’ in staat. Trump ging laatst ook te keer over transgender muizen. Maar het bleek om transgenic [vertaling: transgenetische, red.] muizen te gaan.”
Is het niet heel veel werk voor één persoon?
„Ik heb het initiatief uitgebreid en andere mensen erbij gezocht. Het kernteam bestaat nu uit twaalf mensen. Daaromheen zitten inmiddels bijna 170 vrijwilligers. Ongeveer de helft daarvan zit in de VS, 40 procent in Europa, 10 procent in Australië.
„We werken onderling met pseudoniemen. En we werken met verschillende veiligheidsniveaus. Niet iedereen kan overal bij. Het is een beetje anarchistisch georganiseerd. Maar het werkt goed.”
Zoeken jullie alleen op eigen initiatief?
„Nee, we krijgen ook verzoeken, bijvoorbeeld van klimaatwetenschappers. De regering-Trump houdt huis bij NOAA, het bureau voor oceanen en atmosfeer, dat veel weer- en klimaatdata verzamelt. Er vallen duizenden ontslagen. De angst is dat data verloren zullen gaan. We hebben bijvoorbeeld fundamentele klimaatdata van het NOAA gedupliceerd, een archief met wereldwijde radiosonde-data, en allerlei weerobservaties. Twee onderzoekers hebben voor ons een script geschreven hoe we data over stormen en paleoceanografie kunnen downloaden.”
Hoe slaat u dat allemaal op?
„We gebruiken torrenting, een beproefde techniek waarbij je op heel veel afzonderlijke computers stukjes informatie opslaat. Het is dezelfde techniek die bijvoorbeeld The Pirate Bay gebruikte voor films, muziek en videogames. Alleen, de content was illegaal. Wij downloaden alleen publiek toegankelijke informatie. We breken niet door betaalmuren.”
Klimaatdata vragen veel opslagruimte. Hoeveel heeft u beschikbaar?
„Tot 100 terabyte kunnen we aan. Dan kun je heel veel opslaan. Maar data van satellieten en klimaatmodellen vragen nog meer. Dan praat je over petabytes. We hebben contact met klimaatinstituten hierover.
„Het gaat trouwens niet alleen om het opslaan van data. We zijn ze ook online aan het zetten, zodat ze toegankelijk zijn voor anderen.”
Wat zijn jullie verdere plannen?
„Ik wil Vereinsrecht aanvragen. Als we ons registreren als vereniging kunnen we ook een bankrekening hebben. Er zijn al partijen die aangegeven hebben ons te willen steunen, maar dat vraagt nu heel veel bureaucratie. Dat wordt als vereniging makkelijker.”
Op 25 maart, ’s nachts om 0.03 uur, mailt Schönemann dat ze nog veel meer data van het Amerikaanse ministerie van Onderwijs hebben weten te downloaden. „Net op tijd.” Het gaat om de grootste collectie tot nog toe, schrijft hij. „Meerdere terabytes.”
