Column | Radicale oplossingen

Bij ons is het geen Gaza en geen Oekraïne, maar dat betekent niet dat wij zonder problemen zijn. Wij hebben Zebra en Utrecht – ook niet mis. Wat te doen? Ik pleit, geheel volgens de tijdgeest, voor radicale oplossingen.

In Nederland ontstaat steeds meer onrust over de situatie op en rond de zebrapaden. Fietsers doen alsof een zebrapad alleen bedoeld is voor Artis en knallen er zonder aanzien des voetgangers overheen. Wie niet maakt dat hij wegkomt is gezien. Het leidt tot handgemeen, ongelukken en rechtszaken.

Mijn ervaring is dat alleen vrouwen van – ruwe, persoonlijke schatting – ongeveer 32 jaar nog bereid zijn te stoppen voor de oudere voetganger. Waarom zij? Zij kunnen zich nog voorstellen dat het hun eigen vader of moeder is die daar bevend staat te aarzelen aan de rand van het zebrapad. Zullen pa of ma zich in het aanstormende, fatbikende gevaar storten of zullen ze maar wachten tot de avond valt?

Zo’n vrouw stopt met een lieve glimlach en maakt een uitnodigend gebaar, waarbij ze zich helaas niet bewust is van het gevaar dat nu toch nog kan ontstaan: de fietser die razendsnel aan de onzichtbare kant naast haar opduikt om alsnog de oudjes aan een plek op de intensive care te helpen.

Als ervaren voetganger in een drukke stad zie ik dergelijke taferelen vrijwel dagelijks. Ook op het internet zijn er op dit gebied instructieve filmpjes en foto’s te vinden. De woedende voetganger die de fietser van zijn fiets trekt en dan moet vluchten voor de wraaknemer; de automobilist die een vrouw met kinderwagen op het zebrapad schept; twee voetgangers die (in Hoorn) zodanig worden aangereden dat er een traumahelikopter aan te pas moet komen.

De regels voor een zebrapad, zoals vastgelegd in artikel 49 van het reglement Verkeersregels en Verkeerstekens, zijn glashelder: „Bestuurders moeten voetgangers en bestuurders van een gehandicaptenvoertuig, die op een voetgangersoversteekplaats oversteken of kennelijk op het punt staan zulks te doen, voor laten gaan.”

Ook fietsers behoren tot die ‘bestuurders’ die de voetganger, ook al staat die alleen nog maar te wachten, moet laten voorgaan.

De vraag is of zebrapaden nog wel geschikt zijn voor drukke binnensteden. Ze veroorzaken voortdurend onveilige situaties, vooral als er geen verkeerslichten bij staan. (De fietsers trekken zich overigens ook van die lichten vaak niks aan). Enkele schrijvers van ingezonden brieven over dit onderwerp in Het Parool stelden voor om de zebrapaden, en zeker die op de drukke fietsroutes, maar af te schaffen. Weg met dat valse gevoel van veiligheid dat die paden geven! Ik ben het met hen eens. Liever wachten tot er ruimte is om over te steken dan een aanrijding op een zebrapad riskeren.

Zodra we het zebrapad hebben afgeschaft, kunnen we in één moeite door naar het betaald voetbal. Burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht wil FC Utrecht bestraffen met één wedstrijd zonder publiek om nieuwe weerzinwekkende rellen te voorkomen. Wat te doen als die rellen na deze maatregel gewoon doorgaan? Mijn radicale voorstel: heel FC Utrecht afschaffen, net als die zebrapaden. Als ze voetbal willen zien, gaan ze maar naar Amsterdam, naar Ajax. Ajax? Tja, als dat dan nog bestaat.