Column | En toch wonen wij heerlijk

Je kunt in mijn Noord-Groningse gemeente weliswaar ruim wonen voor een lage prijs maar de brede welvaart is ook nergens in het land zo laag, volgens onderzoek van onderzoeksbureau Atlas Research waarover onlangs in NRC bericht werd. Uit een ander bericht bleek dat er bij ons, tegen de trend in, géén bevolkingsgroei plaatsvindt, zelfs lichte achteruitgang. Dus de mensen lijken het nogal zeker te weten: er is daar niets te beleven.

Overigens geldt die lichte achteruitgang ook voor de gemeente waar ik de maand augustus heb doorgebracht: Bergen, Noord-Holland. Daar zijn de huizenprijzen juist torenhoog; het lage, lelijke huis waar ik in het voorbijlopen een afkeurende blik op wierp, bleek 3,5 miljoen te moeten opbrengen. In mijn regio staat er zegge en schrijve één (1) huis te koop van meer dan een miljoen.

De brede welvaart in Bergen hoort dan weer wel bij de top 5 van Nederland. Ik voelde me ineens het arme nichtje uit de provincie dat bij de welgestelde oom en tante op bezoek is. Kijk eens scharminkeltje, zo kan het ook.

Ik ga nu natuurlijk niet hooghartig zeggen dat ik niet begrijp waarom het er zo fantastisch zou zijn. Er staan huizen op plekken … oeioeioei, hoe geweldig. De duinen vlakbij, de zee waar de zon schittert op het water of het witte zand langs grauwe golven stuift, en dan het dorpje met twee (!) boekhandels en talloze terrassen en winkels waar je zeer lekkere spullen kunt krijgen ¬– niets van dat alles is in Loppersum of elders in mijn regio te vinden. Delfzijl ligt weliswaar aan zee, maar dat is de Wadden-, en er hoort bepaald geen wit zandstrand bij. Kwelders en blubber.

Dus dan ga je denken: wat vind ik dan thuis zo aantrekkelijk? De mensen die er wonen hebben het er toch wel naar hun zin. Het is er stil en weids. (Veel stiller dan in Bergen). Het is er ruim en rustig. (Daar zijn óveral mensen.) De prijzen zijn er anders: bij ons kun je niet van die heerlijke brie krijgen, noch het hele assortiment van Brandt en Levie of van Franks Smokehouse, maar we betalen dan ook weer geen 1,47 euro voor één (1) citroen of 9 euro voor een bakje bessen. Nee: 1 euro voor een grote zak pruimen langs de weg.

Dat ik in de vergelijking een defensieve toon aansla, heeft ook te maken met het merkwaardige fenomeen dat je altijd denkt dat zulke onderzoeken ‘de waarheid’ openbaren. Niet hoe jij het nu toevallig ziet, maar hoe het ís. Het ís er gewoon niet aantrekkelijk, daar bij jou.

En inderdaad ik heb geen onderzoek gedaan naar baanzekerheid en de afstand wonen-werken. Noch heb ik ooit bovenaan mijn lijstje gezet dat ik onder geen beding de Randstad wenste te verlaten. Want het onderzoek van Atlas Research kijkt naar wat mensen doen, wat ze bereid zijn te betalen voor een huis, en dát, zeggen ze, maakt de uitkomst nu juist zo realistisch.

Hm. NRC berekende al dat als je ruimte wilt, in en om je woning, Noord-Groningen ongeveer de alleraantrekkelijkste regio van het land is. Willen de mensen geen ruimte? Of weten ze gewoon, dankzij dit soort onderzoeken, dat je in de grensregio’s nog niet dood gevonden willen worden? Wonen hun vrienden, familieleden en kennissen er immers ook niet?

Ik hoef me echt niet uit het veld te laten slaan door zo’n onderzoek. Dat onderzoek weet niet hoe het is, bij ons. Het is er heerlijk. En in het westen is het druk en duur. Zo!

Zo klopt alles tenminste weer.