Christen-democraten winnen in Beieren en Hessen, ook extreemrechts op winst

Duitse deelstaatverkiezingen In Hessen boekte de rechts-extremistische Alternative für Deutschland (AfD) het beste resultaat in een West-Duitse deelstaat ooit. Grote verliezer is de SPD van kanselier Olaf Scholz.

Markus Söder, minister-president van Beieren, krijgt applaus na de bekendmaking van de eerste resultaten van de verkiezingsuitslag in de Duitse deelstaat, zondagavond in München.
Markus Söder, minister-president van Beieren, krijgt applaus na de bekendmaking van de eerste resultaten van de verkiezingsuitslag in de Duitse deelstaat, zondagavond in München. Foto Peter Kneffel/dpa via AP

Bij de deelstaatverkiezingen in zowel Beieren als Hessen hebben de christen-democraten van CSU en CDU overtuigend gewonnen. In Beieren kreeg de CSU onder leiding van regerend minister-president Markus Söder 37 procent van de stemmen, volgens de eerste exitpolls. In Hessen boekte de CDU van zittend minister-president Boris Rhein grote winst met 35 procent van de stemmen, 8 procentpunten meer dan bij de vorige verkiezingen in 2018.

De tweede winnaar in beide deelstaten is de rechts-extremistische Alternative für Deutschland (AfD). In Hessen stemde, volgens de eerste exitpolls, 16 procent van de kiezers op de AfD. Dat is het beste resultaat voor de AfD in een West-Duitse deelstaat in de geschiedenis van de partij. Ook in Beieren deed de AfD het goed: daar kreeg de rechts-extremistische partij 15 procent, 5 procentpunten meer dan in 2018.

Lees ook: Afgeven op de ‘elite in Berlijn’ doet het goed in de Beierse biertent

Grote verliezer van de verkiezingen is de SPD van kanselier Olaf Scholz. In Beieren kwam de partij ternauwernood op 9 procent. In Hessen was minister van Binnenlandse Zaken in Berlijn, Nancy Faeser, lijsttrekker. Faeser haalde met de SPD in Hessen met 16 procent een uiterst slecht resultaat. Het verlies van de SPD mag de regering in Berlijn worden aangerekend; volgens een recente peiling is driekwart van de Duitsers ontevreden over het werk van de regering van Olaf Scholz.

Groenen op verlies

De onvrede over de bondsregering speelde ook regeringspartij de Groenen parten. In beide deelstaten verloor de partij een paar procentpunten; in Beieren lijken de Groenen met 16 procent tweede te worden, in Hessen kregen ze 15 procent. Met name in Beieren bestond de campagne van de conservatieve partijen CSU en coalitiepartner Freie Wähler (FW) er grotendeels uit de Groenen weg te zetten, en hun programma verkeerd weer te geven. Volgens een enquête van de ARD had die campagne succes: in Beieren denkt 62 van de kiezers dat de Groenen de burgers willen voorschrijven hoe ze moeten leven.

In Beieren stemde 14 procent op de rechts-populistische coalitiepartij Freie Wähler onder lijsttrekker Hubert Aiwanger. Aiwanger was in de zomer in opspraak, omdat hij als scholier een antisemitisch pamflet bij zich droeg. Volgens Aiwanger had niet hijzelf, maar zijn broer het pamflet geschreven. CSU-leider Markus Söder wil verder regeren met Aiwanger, maar de oppositie is kritisch over de samenwerking. Ook Söder grijpt terug op populistische methodes. Volgens de Groenen-lijsttrekker Ludwig Hartmann heeft Markus Söder „het populisme terug naar Beieren gebracht”, wat nu ook de rechts-populistische Freie Wähler (14 procent) en de AfD (16 procent) heeft gesterkt.