Brussel beschuldigt Meta van schenden regels over persoonlijke advertenties

De Europese Commissie heeft Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, beschuldigd van het overschrijden van regels over het gebruik van persoonlijke data. De commissie schrijft dat het socialemediabedrijf niet voldoet aan de eisen van de Wet op de Digitale Markten (DMA). Er is een onderzoek gestart, daaruit kunnen mogelijke juridische gevolgen komen voor Meta.

Meta dwingt gebruikers te kiezen tussen twee opties wat betreft het delen van hun persoonlijke data: gebruikers kunnen betalen voor een advertentievrij account en geen data delen, of akkoord gaan met het delen van hun persoonlijke gegevens. Met de betaalde versie – zo’n 10 tot 13 euro per maand – vermijden gebruikers gepersonaliseerde advertenties op basis van hun gegevens. Volgens de DMA had Meta een derde optie moeten aanbieden, een soort middenweg waarin het bedrijf minder gebruik maakt van persoonlijke data voor reclame.

„We willen burgers de mogelijkheid geven om controle te hebben over hun eigen gegevens”, schrijft de Europese Commissie. Meta stelt in een korte reactie naar persbureau AP dat zijn abonnementensysteem voldoet aan de wet. Het bedrijf kan boetes krijgen tot 10 procent van de jaarlijkse wereldwijde omzet, die kunnen oplopen tot miljarden euro’s. Het onderzoek van de commissie moet volgend jaar afgerond zijn.

Onlangs lagen ook Apple, Microsoft en Booking.com vanuit Brussel onder vuur. De grote techbedrijven werden beschuldigd de concurrentie te hinderen.


Lees ook

De nieuwe digitale regels van Brussel beginnen te bijten

Viva Technology, een beurs voor start-ups en nieuwe technologie, eind mei in Parijs. Alle grote techplatformen in Europa krijgen te maken met de nieuwe digitale marktenwet (DMA).