Toen de buitenlandministers van Duitsland en Finland maandagochtend hoorden dat een 1.170 kilometer lange telecomkabel tussen beide landen geen signalen meer doorgeeft, dachten zij al snel aan opzet. „Diep bezorgd”, zijn ze, zo lieten ze in een verklaring weten. De kabel raakte beschadigd ter hoogte van het Zweedse eiland Öland. Het is het volgende kabel- of leidingincident in de Oostzee.
Om 03.00 uur Nederlandse tijd viel een deel van de C-Lion1-kabel, een belangrijke communicatiekabel tussen Finland en Centraal-Europa, plotseling uit. Een explosie werd niet waargenomen, maar het lijkt erop dat de kabel is deels is doorgesneden. Vaststaat dat het vijf tot vijftien dagen kost voordat de schade is hersteld, laat de Finse cyberveiligheidsorganisatie Cinia weten aan Finse media. Doordat er ook andere kabelroutes beschikbaar zijn, heeft de storing geen gevolgen voor het internetverkeer tussen beide landen.
De Duitse en Finse verdenking van sabotage heeft niet in de laatste plaats te maken met de beschadiging van een andere telecomkabel in de Oostzee, afgelopen zondag. Die kabel loopt van Litouwen naar het strategisch gelegen Zweedse Gotland. Zweden vreest al lange tijd dat Rusland zijn oog op dat eiland heeft laten vallen. „Wie Gotland beheerst, controleert de Oostzee”, zei Micael Bydén, de opperbevelhebber van de Zweedse strijdkrachten, afgelopen zomer in NRC. Zweedse autoriteiten doen momenteel onderzoek naar de beschadiging van de kabel, schreef de Zweedse omroep SVT.
Ook de opzettelijke ontploffing van de Nord Stream gaspijpleiding, in september 2022, draagt bij aan het vermoeden van nieuwe sabotage. Bij die explosie vlakbij Denemarken raakten twee peperdure pijpleidingen beschadigd, waardoor enorme hoeveelheden aardgas vrijkwamen. Nooit is vastgesteld wie achter die spectaculaire sabotage-actie zit, maar twee onthullingen van Duitse en Amerikaanse media wezen afgelopen augustus in de richting van Oekraïne. Een Duits onderzoek ernaar loopt nog steeds.
Dit soort breuken in deze wateren ontstaat niet zonder invloed van buitenaf.
De Duitse en Finse buitenlandministers spraken maandag over „kwaadwillende actoren”, maar laten niets los over wie zij als mogelijke schuldige zien. Wel stelden ze dat de Europese veiligheid niet alleen wordt bedreigd door „de Russische agressieoorlog tegen Oekraïne, maar ook door de hybride oorlogvoering”. Het Finse Cynia stelt: „Dit soort breuken in deze wateren ontstaat niet zonder invloed van buitenaf.”
In oktober 2023 raakte een gaspijpleiding tussen Finland en Estland beschadigd. Finse autoriteiten maakten kort daarna bekend dat het anker van een Chinees vrachtschip de vermoedelijke dader was.