Bij het noodlijdende Britse GB News interviewen rechtse partijgenoten elkaar

‘Whitehaven! Als ik straks GB News zeg, roepen jullie The People’s Channel, goed?” Braaf knikkende hoofden. „Welkom bij GB News”, zegt Nigel Farage een paar minuten later vrolijk tegen de camera, zijn armen gespreid. Het publiek voluit: „The People’s Channel!”

Aan de westkust van Engeland, in Whitehaven, Cumbria, zijn op deze avond in het voorjaar veel fans van Nigel Farage naar de live uitzending van twee praatprogramma’s van televisiezender GB News gekomen. Een wat ouder, blank publiek, in meerderheid man, vormt een rij om het buurtcentrum binnen te komen. In de hal roepen redacteuren de namen om van kijkers die zich vooraf hebben aangemeld: willen ze inderdaad een vraag stellen?

Eén van de nieuwtjes die dag is dat de regering 1 miljoen pond (1,17 miljoen euro) uittrekt voor een oorlogsmonument voor moslims die voor het Verenigd Koninkrijk hebben meegevochten tijdens de twee Wereldoorlogen. Daar vindt Whitehaven wel iets van. „Boehhh.” Een vrouw uit het publiek zegt tijdens de uitzending tegen presentator Michelle Dewberry: „Ik ben er woedend over. Dat geld zou naar onze oorlogsveteranen moeten gaan. Of maak monumenten voor ónze mensen.” Britse moslims horen daar blijkbaar niet bij.

GB News, The People’s Channel. Sinds juni 2021 zendt GB News nieuws en talkshows uit op de Britse televisie en van begin af aan is de zender omstreden. De Britse mediatoezichthouder Ofcom heeft meermaals vastgesteld dat GB News de wettelijke regels rond onpartijdigheid heeft geschonden. Ofcom heeft ook aangekondigd extra goed op te letten tijdens de huidige verkiezingscampagne voor het Lagerhuis – dit zijn de eerste landelijke verkiezingen sinds GB News in de lucht is.

Gepaste onpartijdigheid

GB News ziet zichzelf als ontregelaar van het Britse mediabestel, zegt hoogleraar communicatie Steven Barnett van de Universiteit van Westminster. „Ze zijn uit op controverse. Deze campagne kunnen we zeker één of twee incidenten verwachten waarbij ze de grenzen zullen opzoeken, misschien overschrijden, gewoon om een explosie aan publiciteit te krijgen.” GB News biedt vooral een platform aan nationalistisch, radicaal-rechts gedachtegoed, dus aan de rechterflank van de Conservatieven en aan Reform UK, de opvolger van de anti-Europese partij UKIP waar Nigel Farage sinds begin deze week als kandidaat voor het Lagerhuis en als partijleider terugkeerde.

In het VK is bijna de hele geschreven pers partijdig en de kranten zullen zich in aanloop naar de verkiezingen op 4 juli uitspreken voor één van de partijen, bijna altijd de Conservatieven of Labour. Voor televisiezenders geldt dat niet. Die worden geacht zich „gepast onpartijdig” op te stellen, zo staat het in de Ofcom-richtlijnen, en de kijker met hun berichtgeving vooral gelegenheid te geven zelf een mening te vormen.

Televisiezenders in het Verenigd Koninkrijk worden geacht zich „gepast onpartijdig” op te stellen

Juist vanwege die voorgeschreven onpartijdigheid trok de club presentatoren bij GB News de afgelopen jaren veel aandacht. Een handvol Conservatieve Lagerhuisleden heeft er een eigen programma: Jacob Rees-Mogg, Esther McVey, Philip Davies en Lee Anderson, al stapte die laatste onlangs over naar Reform. Hun salarissen bij GB News liggen hoger dan de vergoedingen die ze voor hun werk als volksvertegenwoordiger krijgen.

Als gevolg komen programma’s bij GB News er soms op neer dat partijgenoten on air naar elkaars mening vragen. Zo kregen McVey en Davies een berisping van Ofcom vanwege een knuffelinterview – een „love-in interview”, schreef The Guardian – dat ze hielden met minister van Financiën Jeremy Hunt. Tijdens het programma kwamen te weinig andere meningen dan die van de drie Conservatieve politici aan bod, vond Ofcom. Ook een vraag-antwoordsessie tussen premier en partijleider van de Conservatieven Rishi Sunak en kiezers vond de toezichthouder niet in orde. Het publiek kreeg geen gelegenheid om door te vragen en de presentator was ook niet kritisch genoeg.

Nu de verkiezingscampagne officieel is begonnen, hebben de kandidaat-Lagerhuisleden hun presentatiewerk tijdelijk neergelegd – ook Nigel Farage deed dat. Maar daar trekt GB News zich weinig van aan, zegt hoogleraar Barnett: „Ze kunnen natuurlijk anderen laten presenteren en de politici als gast uitnodigen.” Afgelopen maandag bewees Farage dit punt meteen. Hij had ’s middags zijn partijleiderschap voor Reform aangekondigd en zat een paar uur later bij GB News aan tafel, als enige gast. Bij een later programma schoof ook Richard Tice aan, de leider van Reform voordat Farage had besloten terug te keren. Allebei kregen ze uitgebreid de kans hun campagneplannen toe te lichten.

‘BBC is saai en zuur’

Voor de live uitzendingen in Whitehaven heeft lokaal raadslid Graham Roberts speciaal zijn sokken met de Britse vlag onder zijn pak aangetrokken. Hij vindt GB News en Nigel Farage „fantastisch en verfrissend” en kijkt elke dag. „Het is lef hebben om met zo’n zender te beginnen.” Roberts vindt GB News helemaal niet partijdig, dat denkt hij juist van publieke omroep BBC. „De BBC functioneert als verlengstuk van de regering en dat is verkeerd. We hebben een zender als GB News nodig om de boel op te schudden.”

Net zo enthousiast is de gepensioneerde Les Powd, die na afloop een pint bier aan de bar bestelt. Powd is lid van Reform en hij noemt GB News, Reform en Nigel Farage steeds in één adem. Met de Conservatieven is het „afgelopen”, denkt hij. En Labourleider Keir Starmer „kan nog niet eens een bar runnen, laat staan een land. Het is tijd voor een nieuwe partij, voor Reform”. Hij kijkt niet meer naar nieuws bij de BBC, zegt hij. „De BBC is saai, zuur en vooringenomen. Bij GB News is wat je ziet wat je krijgt. En er valt ook nog wat te lachen.”


Lees ook
Slecht nieuws voor de Tories: Nigel Farage mengt zich in verkiezingsstrijd Verenigd Koninkrijk

Nigel Farage kondigde maandagmiddag in Londen aan dat hij zich toch kandidaat stelt voor zijn partij Reform.

Toch lijkt de impact die GB News heeft op de politieke bubbel in Londen, en dan vooral op de Conservatieve Partij, voorlopig groter dan hun rol in de rest van het land. De lineaire kijkcijfers van GB News zijn laag, met maandelijks ongeveer 3 miljoen kijkers. Ter vergelijking: naar alle BBC-zenders samen kijken maandelijks 50,8 miljoen Britten. Volgens Ofcom kijkt zo’n 6 procent van de lineaire televisiekijkers weleens naar GB News, en ligt dat percentage in sommige regio’s hoger. Online is het bereik ook groter. Volgens GB News zelf trekt hun site bijna 52 miljoen paginabezoeken per maand. De zender monteert – zoals de meeste media tegenwoordig doen – korte clipjes van hun uitzendingen en verspreidt die op sociale media.

Verliesgevend

Financieel gaat het intussen slecht. Op televisie zijn amper reclames te zien, dus worden tussendoor steeds dezelfde promoties voor eigen programma’s uitgezonden. Vorig jaar draaide GB News 42,4 miljoen pond (49,8 miljoen euro) verlies en enkele tientallen werknemers hebben moeten vertrekken. Het jaar ervoor draaide het bedrijf ook enkele tientallen miljoenen verlies.

Vanwege die financiële verliezen speculeren Britse media dat GB News binnenkort, mogelijk na de verkiezingen, stopt met televisie en een online platform wordt. Dan zijn ze ook meteen van de regels van toezichthouder Ofcom af, want die gelden alleen voor tv. Hoogleraar Steven Barnett gelooft niet dat zo’n overstap er snel van gaat komen: „GB News is een ideologisch project. Geld is geen probleem voor hun eigenaren.”

De zeer vermogende Britse zakenman en investeerder Paul Marshall is mede-eigenaar van GB News en hij zou er radicaal-rechtse ideeën op nahouden. Marshall doneerde 100.000 pond aan het Leave-kamp tijdens de verkiezingscampagne voor het Brexit-referendum en later 500.000 pond aan de Conservatieve Partij onder Boris Johnson. De andere grote investeerder is Legatum, een investeringsmaatschappij uit Dubai. Legatum heeft ook een denktank in Londen die aan de radicaal-rechtse kant van het politieke spectrum zit en doneert aan organisaties die lobbyen voor het ontkennen van klimaatverandering.

Desinformatie

Het verspreiden van desinformatie is GB News ook niet vreemd. Klimaatwebsite DeSmog keek in 2022 de uitzendingen erop na en vond uit dat tien van de 31 presentatoren tijdens hun programma’s afwijzende opmerkingen maakt over klimaatverandering of de gevolgen van menselijk handelen voor het klimaat betwijfelt. En in mei vorig jaar stelde Ofcom vast dat GB News niet genoeg weerwoord had geboden aan de Amerikaanse schrijfster Naomi Wolf, die op zender de vaccins voor het coronavirus als „massamoord” omschreef. Ja, schrijft Ofcom, de zender heeft een vrijheid van meningsuiting, maar de omroepcode stelt ook als duidelijke eis „dat bij potentieel schadelijke informatie de zender het publiek adequaat moet beschermen”.

In de uitzendingen van GB News komen zeker ook gasten van andere politieke partijen en bronnen met linkse perspectieven aan het woord – dat is één van de manieren om aan de regels voor „gepaste onpartijdigheid” te voldoen. Alleen bejegenen presentatoren die gasten vaak nét even anders. Het zit hem in kleine tussenzinnetjes.

Een presentator zegt over een verandering van het klimaatbeleid van Labour dat ze „toch elke week een U-bocht maken”. Conservatief Jacob Rees-Mogg noemt een toespraak van een partijgenoot „heel belangrijk” en gaat daarna fel in debat met een Labour-spreker. Of afgelopen week tijdens de campagne, als in een verslag de voorstellen van meerdere partijen langskomen om immigratie te beperken: bij de plannen van de Conservatieve Partij en Reform levert de presentator geen extra commentaar. Bij Labour plakt ze er wel een zinnetje tussen: „Labour wil de netto immigratie ook naar beneden brengen… whatever that means”. Zie daar maar eens op te handhaven.