N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
BoerBurgerBeweging Onder hoge tijdsdruk moet de BBB genoeg geschikte kandidaten voor de Tweede Kamer zien te vinden. „Bij twijfel niet op plek 24.”
De nieuwe premier voor binnenlandse zaken worden, met een premier voor buitenlandse zaken erbij. Dat lijkt Caroline van der Plas wel wat, mocht haar BoerBurgerBeweging (BBB) de Tweede Kamerverkiezingen eind dit jaar winnen. „Ik vind dat Nederland iemand nodig heeft die niet steeds aan de gang is met Washington of Indonesië of bij het World Economic Forum zit”, zegt ze. Een binnenlandse premier voor „een wederopbouw van de samenleving”, die wat doet tegen bijvoorbeeld de tweedeling en verharding.
Of zo’n duo-premierschap staatsrechtelijk ook kán, daar wil Van der Plas eerst nog over praten met deskundigen. „Ik ga er deze zomer gewoon over nadenken en ik ga er deze zomer een besluit over nemen.” Ze heeft wel al meerdere kandidaten op het oog voor een premierschap voor buitenlandse zaken. „Die mensen heb ik wel gepolst, maar die moeten daar zelf nog over nadenken.”
Gewone mensen
Een land besturen lijkt niet zo moeilijk, als je Van der Plas hoort praten. Nederlanders zijn „gewone mensen met heel gewone wensen”, zei ze deze week tijdens het Kamerdebat over de kabinetsval. Ze willen een huis, een baan, goede zorg, een buurtbus, en af en toe op vakantie, bbq’en en een biertje in de sportkantine.
Hoog tijd voor een nieuw kabinet dat zo’n ongecompliceerd land niet „overspoelt” met regels en verplichtingen, zei Van der Plas. BBB wil een „noaberstaat” – afgeleid van de partijwaarde noaberschap– met een overheid als een betrokken buur, die wel gepaste afstand bewaart tot de erfgrens. „BBB is daar klaar voor.”
Is de partij, die pas twee jaar in de Kamer zit met één zetel, écht klaar om te besturen? Het was de grote vraag bij de Provinciale Statenverkiezingen in maart, waarbij BBB alle andere partijen versloeg. Het is opnieuw de vraag bij de Tweede Kamerverkiezingen eind dit jaar, waarbij BBB wordt gepeild als grootste.
In die twee jaar tijd heeft BBB wel een ongekende groei doorgemaakt. De partij telt nu ongeveer 14.000 leden, zegt bestuursvoorzitter Erik Stegink. In de twaalf Provinciale Staten bezet de partij ongeveer 140 zetels, in de waterschappen bijna 120 zetels, en in de Eerste Kamer 16 zetels.
„Ik heb zelf het gevoel dat er een aardverschuiving gaat plaatsvinden”, zegt campagneleider Henk Vermeer over de Tweede Kamer-verkiezingen. „Als je naar de peilingen kijkt, moeten wij sowieso rekening houden met twintig tot dertig zetels. Maar bij de Provinciale Staten hebben we de peilingen verslagen. Waarom zou dat niet weer kunnen gebeuren?”
BBB heeft daarom al een long list met honderd potentiële kandidaten voor de Tweede Kamerfractie opgesteld, vertelt Vermeer. Er zijn honderden open sollicitaties binnengekomen in de afgelopen maanden – ook voor vrijwilligers- of beleidswerk, volgens Van der Plas. En na de kabinetsval kunnen aspirant-Kamerleden zich nog tot 17 juli aanmelden. In september mogen partijleden zich dan uitspreken over een definitieve kieslijst met zestig tot tachtig namen.
Wie dat zijn, daar kan BBB op dit moment nog niets over zeggen. Het is geen geheim dat Van der Plas zelf graag zelfstandig Kamerlid Pieter Omtzigt in BBB zou verwelkomen. Binnenkort hebben ze een afspraak, zegt ze. Maar de woordvoerder van Omtzigt zegt dat hij geen belangstelling heeft. „Pieter peinst er niet over om bij de BBB te gaan”, zegt zij.
De selectiecommissie voor kandidaat-Kamerleden staat onder leiding van BBB-bestuurslid Jan Brok, voormalig pluimveehouder uit Twente. Anders dan de eerste kieslijst met 26 kandidaten uit 2021, kijkt BBB nu breder dan naar – vooral – boeren. Ook burgers moeten straks goed vertegenwoordigd zijn in de fractie. Van der Plas: „We hebben natuurlijk ook veel behoefte aan andere specialisten: zorg, financiën, justitie en veiligheid, buitenlandse zaken.”
Ook kandidaten die straks lager op de kieslijst komen te staan, moeten rekening houden met een zetel, zegt Vermeer. „We moeten echt een hele goede kwaliteitsselectie doen, en bij twijfel niet iemand op plek 24 zetten. Dat moet je gewoon niet doen.”
Onervarenheid
Maar die selectie staat door de kabinetsval wel onder tijdsdruk, erkent hij. De onervarenheid heeft de jonge partij soms al in de problemen gebracht. In Utrecht en Noord-Brabant werd BBB in maart de grootste, maar liet de partij zich buitenspel zetten bij de coalitievorming. De Groningse kandidaat-gedeputeerde Henk Emmens van BBB raakte onlangs in opspraak over het liken van tweets tegen coronamaatregelen, en nam afstand van zijn likes. Een Gronings Statenlid gaf zijn zetel onlangs op na ophef over een Twitter-ruzie en tweets over complottheorieën.
Hoe gaat BBB zulke uitglijers voorkomen in de Tweede Kamer? „Sowieso omdat je naar een ander type mensen zoekt”, zegt Van der Plas erover. „De Tweede Kamer is echt wel andere koek dan de Provinciale Staten. In de Provinciale Staten heb je toch wat meer ruimte om mensen die wat minder ervaring hebben op een lijstje te zetten, omdat ze daar ervaring kunnen opdoen.” Voor de Tweede Kamer kijkt BBB extra naar netwerk, media-ervaring en bijvoorbeeld stressbestendigheid, zegt ze.
Lees ook: Op stap met Caroline van der Plas: ‘Boeren hebben de hoop nog niet opgegeven’
Bij de Provinciale Staten heeft BBB kandidaten zelf op hun sociale mediagebruik gescreend. „Maar we hebben ons eigenlijk niet zo gerealiseerd dat ook de likes een ding zouden kunnen worden”, zegt Van der Plas.
Ze vindt het ook jammer dat sommige media of journalisten er op uit lijken te zijn om iemand te ‘pakken’. Geen enkele fractie kan volledige garanties over fractieleden geven, volgens Van der Plas. Als voorbeeld noemt ze voormalig D66-Kamerlid Sidney Smeets, die na beschuldigingen van seksueel overschrijdend gedrag in 2021 opstapte. „Ik ga ervan uit dat daar ook gescreend is. Nou, uiteindelijk komt er toch wat naar boven. Ja, dat is dan heel vervelend.”