Amerikaans leger: radarsystemen en droneboten van Houthi’s vernietigd in tegenaanval

Amerikaans leger vernietigt radarsystemen en droneboten van Houthi’s

Het Amerikaanse leger heeft in een golf van aanvallen verschillende radarsystemen van de Jemenitische Houthi-rebellen vernietigd. Dat meldt Centcom, het Amerikaanse militaire hoofdkwartier in het Midden-Oosten, zaterdag in een bericht op X. Het gaat over zeven radarsystemen in Jemen en nog een aantal onbemande verkenningsvliegtuigen en droneboten in de Rode Zee. Deze zouden zijn vernietigd in het afgelopen etmaal.

„Deze radars stellen de Houthi’s in staat om zeeschepen gericht aan te vallen en de commerciële scheepvaart in gevaar te brengen”, aldus Centcom. De Houthi-rebellen vallen al maanden internationale schepen aan in de Rode Zee vanuit Jemen. Dat doen ze naar eigen zeggen uit solidariteit met de Palestijnen in Gaza. Een groot deel van het wereldwijde commerciële scheepsverkeer verloopt via de Rode Zee.

Bij de aanvallen richten de Houthi’s zich echter vaak op schepen die helemaal geen directe link hebben met Israël of met de oorlog in Gaza. Zo werd eerder deze week een Grieks schip zwaar beschadigd en raakte stuurloos. De bemanning van het schip is uiteindelijk in de nacht van vrijdag op zaterdag geëvacueerd na een lange reddingsoperatie. De Verenigde Staten sturen sinds dit jaar steeds meer aan op tegenaanvallen tegen de Houthi’s.

Aanhangers van de Houthi-rebellen in Jemen tijdens een protest tegen de VS. Foto Osamah Abdulrahman/AP

Welkom in dit blog

In dit blog volgt NRC de oorlog tussen Israël en Hamas en de ontwikkelingen die daarmee te maken hebben. Lees hier ons vorige blog terug.