N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Geneeskunde
Eenmaal daags een tablet met 50 milligram van het middel semaglutide, in combinatie met leefstijlverandering, helpt mensen met ernstig overgewicht binnen anderhalf jaar beduidend meer gewicht te verliezen dan vergelijkbare mensen die een neppil kregen. De eerste groep verloor gemiddeld 15,1 procent van hun gewicht, de groep met de neppil slechts 2,4 procent. Een derde van de deelnemers verloor zelfs 20 procent van hun initiële gewicht, schrijven onderzoekers deze week in het medisch-wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. De resultaten komen overeen met die in een studie naar het effect van wekelijkse injecties met 2,4 milligram van het middel.
De studie is er één van een stroom onderzoeken naar de nieuwste generatie anti-obesitas middelen, die veel beter werken dan de bestaande middelen. Een aantal daarvan zijn bijna op de markt, of zelfs al goedgekeurd voor gebruik tegen obesitas.
Semaglutide is een geregistreerd medicijn tegen diabetes type 2 (merknaam Ozempic), het wordt via wekelijkse injecties toegediend. Het is in de Verenigde Staten en sommige andere landen ook op de markt als middel tegen obesitas, in de vorm van injecties in een hogere dosering (merknaam Wygovy). In Europa is het voor deze toepassing ook goedgekeurd maar in Nederland is het nog niet op de markt. Het middel bootst de werking na van een darmhormoon, glucagon-like peptide 1 (GLP-1). Het normaliseert de bloedsuikerhuishouding en vermindert het gevoel van trek.
Het tablet in de studie bevat een middel dat de opname vergemakkelijkt
Het medicijn moet met injecties worden toegediend omdat het slecht wordt opgenomen via het maagdarmkanaal. Omdat een pil patiëntvriendelijker is, test de fabrikant NovoNordisk manieren om semaglutide tóch op die manier werkzaam te krijgen. Het tablet in de studie bevatten een middel dat de opname vergemakkelijkt.
In een tweede studie testten onderzoekers voor Novo Nordisk tabletten met drie doseringen bij mensen met diabetes 2 en overgewicht – daar kwam de dosis van 50 milligram als beste uit de bus. Met die dosis daalde de bloedsuiker het meest en ook het lichaamsgewicht. Wel waren de bijwerkingen aanzienlijk, 80 procent van de deelnemers had er last van. Het ging om maagdarmklachten en periodes met een te laag bloedsuikergehalte (een ‘hypo’). Voor 1 op de 8 deelnemers was dat reden om te stoppen.
Een andere, korterlopende studie testte injecties met semaglutide in combinatie met een ander middel (cagrilintide) bij diabetespatiënten. Er lopen meerdere studies naar dergelijke combinatiemiddelen, de hoop is dat die effectiever zijn. Deze onderzochte combinatie was inderdaad veel effectiever dan de middelen afzonderlijk, zowel voor het verlagen van de bloedsuiker als voor gewichtsverlies. Maar die gaf ook wat meer bijwerkingen.
Kleinere moleculen die nauwkeuriger zijn gericht op onderdelen van de ontregelde hormoonhuishouding zouden beter kunnen werken en minder bijwerkingen geven. In hetzelfde nummer van The Lancet staat ook nog een kleinere studie met een nieuwe GLP-1-achtige stof, het kleine molecuul orforglipron, bij mensen met type 2 diabetes en ernstige obesitas. In vergelijking met een wekelijkse injectie met een gebruikelijke GLP-1-analoog was dit middel wat effectiever maar het gaf ook vaker bijwerkingen.
Lees ook: Een paar kilootjes kwijtraken met een serieus medicijn tegen overgewicht