Aanval van Hamas op Israël herdacht terwijl strijd in Gaza en Libanon doorgaat

Op veel plaatsen in Israël is maandag herdacht dat precies een jaar eerder Hamas vanuit de Gazastrook een grote aanval op Zuid-Israël lanceerde waarbij circa 1.200 Israëliërs om het leven kwamen. President Isaac Herzog woonde in aanwezigheid van veel nabestaanden en vrienden van de slachtoffers een herdenking bij in Re’im, waar op het Nova-muziekfestival in totaal 370 mensen werden gedood, veelal jongeren.

Tijdens de plechtigheid waren op de achtergrond luide knallen te horen in de naburige Gazastrook, waar het Israëlische leger nog altijd strijdt tegen Hamas. Bij nieuwe bombardementen op de Gazastrook maandag kwamen zeker acht mensen om het leven.

Een paar minuten na het begin van de plechtigheid in Re’im, die precies om 06.29 uur was begonnen – het tijdstip waarop de aanval van Hamas vorig jaar begon – vuurde Hamas enige raketten af vanuit de Gazastrook op Israël. De herdenking hoefde er niet voor te worden onderbroken. Ook in Tel Aviv ging later op de ochtend het luchtalarm af en kwamen twee raketten neer. De meeste raketten werden echter voortijdig uit de lucht gehaald door de luchtafweer, en de schade van raketten die toch op de grond landden was niet groot.

Tijdens een herdenkingsceremonie maandag in Tel Aviv zochten mensen ineens zoveel mogelijk beschutting toen het luchtalarm afging. Er vielen daarbij geen gewonden.
Foto Jack GUEZ / AFP

Vanuit Libanon werden eveneens raketten afgeschoten door Hezbollah, op de noordelijke stad Haifa en de omgeving van Tiberias. In Haifa vielen tien gewonden. Dit rakettensalvo kwam na nieuwe Israëlische luchtbombardementen, op onder meer zuidelijke wijken van de Libanese hoofdstad Beiroet, en na gevechten in het zuiden van Libanon, waar Israëlische grondtroepen een week geleden binnenvielen. Tot dusverre zijn daarbij elf Israëlische militairen omgekomen en een onbekend aantal Hezbollah-strijders. De Libanese autoriteiten meldden wel de dood van tien brandweermannen na een Israëlisch bombardement op een gemeentelijk gebouw in de zuidelijke plaats Bint Jbeil. Ook elders vielen tweeëntwintig doden.

Woning van Netanyahu

Andere Israëliërs, deels familie van de nog resterende gijzelaars in handen van Hamas, verzamelden zich ’s ochtends in alle vroegte in de buurt van de woning van premier Benjamin Netanyahu in Jeruzalem. „We zullen u niet met rust laten tot ze allemaal terug zijn, tot de laatste toe”, aldus Shiri Albag, wier dochter een jaar later nog altijd in gijzeling wordt gehouden door Hamas. Daarnaast waren er ook in kleinere kring veel herdenkingen, onder meer in kibboetsen die door Hamas waren aangevallen.

Bij het huis van premier Netanyahu in Jeruzalem eisten betogers maandag dat het kabinet meer onderneemt om de gijzelaars in Gaza vrij te krijgen.
Foto Menahem KAHANA / AFP

In Gaza zelf, waar na 7 oktober vooral als gevolg van hevige Israëlische luchtbombardementen ruim 41.000 mensen zijn gedood, waar nog veel honger heerst en waar slechts weinig huizen en infrastructuur bewaard zijn gebleven na de talrijke vernietigende Israëlische bombardementen, was er geen formele herdenking georganiseerd.

Op veel plaatsen in het buitenland was er daarentegen wel aandacht voor de aanval van 7 oktober. In een schriftelijke boodschap veroordeelde de Amerikaanse president Joe Biden al op zondag de „onzegbare bruutheid” van de Hamas-aanval. Hij voegde er aan toe dat dit ook voor de Palestijnen een zwarte dag zou blijven omdat er na 7 oktober zoveel misère voor hen was gevolgd.

Medeleven

In Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk spraken leiders hun medeleven uit met de Israëliërs en vaak ook met de Palestijnen, al onderstreepten ze hun afkeer van de ‘terroristen’ van Hamas. „We voelen mee met jullie afschuw, pijn, onzekerheid en verdriet”, aldus de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. „De terroristen van Hamas moeten worden bestreden.” De Italiaanse premier Giorgia Meloni bezocht een synagoge in Rome en onderstreepte het recht van Israël om zichzelf te verdedigen. Ook in onder meer Australië, Japan en Thailand werd stilgestaan bij de verjaardag van ‘7 oktober’. Veel leiders riepen ook op om de gijzelaars vrij te laten.

Daags tevoren waren er al op veel plaatsen betogingen gehouden, deels pro-Israëlisch en deels pro-Palestijns. In Turkije noteerde president Recep Erdogan op X: „Wat er in Gaza, Palestina sterft, en nu ook in Libanon, zijn niet alleen vrouwen, kinderen, baby’s, onschuldige burgers, het is menselijkheid (en) het internationale systeem dat wordt geacht de mensheid te dienen.”

De brandweer in Beiroet probeert het vuur onder controle te krijgen na een nieuwe Israëlische raketaanval zondag op gebouwen in het zuiden van Beiroet.
Foto ANWAR AMRO / AFP

Ook paus Franciscus verklaarde dat zijn gedachten dagelijks bij de Gazaanse bevolking waren. De paus had onlangs al tot woede van Israël gesuggereerd dat het land gebruik maakte van disproportioneel en „immoreel” geweld tegen de Gazanen en in Libanon.


Lees ook

Israëlisch leger valt opnieuw delen Noord-Gaza binnen, beveelt bewoners te vertrekken

Ontheemde Palestijnen ontvluchten zondag  Jabalia in het noorden van de Gazastrook, na een Israëlisch evacuatiebevel.