Aantal jonge kinderen met kinkhoest toegenomen tot hoogste punt in jaren, kabinet kondigt actie aan

Het aantal gevallen van kinkhoest onder jonge kinderen is gestegen tot het hoogste niveau in de afgelopen jaren. Van elke 100.000 kinderen van vier jaar en jonger gingen er vorige week 31 met de infectieziekte naar de huisarts. Dat melden persbureau ANP en RTL Nieuws woensdagmiddag op basis van actuele cijfers van het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg (Nivel).

Kinkhoest is een door een bacterie veroorzaakte infectie die zeer besmettelijk is en vooral gevaarlijk kan zijn voor baby’s. De ziekte kan hoestbuien veroorzaken die maanden kunnen duren en uiteindelijk tot een longontsteking of klaplong kunnen leiden. Baby’s kunnen erg vermoeid raken van kinkhoest en daarom ook minder drinken. Daarnaast kan het vele hoesten en zuurstofgebrek hersenbeschadigingen veroorzaken.

Volgens het RIVM belandt meer dan de helft van de baby’s met kinkhoest in het ziekenhuis. Dit jaar zijn al vier baby’s aan de infectieziekte overleden. Niet vaak komen zo vroeg in het jaar zoveel sterfgevallen aan de infectieziekte voor. Vaccinatie biedt bescherming tegen kinkhoest. Eenmaal geïnfecteerd, volgt vaak een behandeling met antibiotica.

De afgelopen jaren is de vaccinatiegraad op veel plekken in Nederland sterk gedaald. Waar de algehele vaccinatiegraad in 2010 op de meeste plekken nog boven de 95 procent stak, schommelt die in 2023 in de meeste steden tussen de 75 en 90 procent. Volgens het RIVM is een vaccinatiegraad van 95 procent nodig om groepsimmuniteit te realiseren, waarmee de kans op uitbraken van infectieziekten klein is.

Plan kabinet

Demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid, ChristenUnie) heeft woensdag extra maatregelen aangekondigd om het vertrouwen in vaccinaties te herstellen, zodat meer ouders hun kinderen laten inenten. Hij wil de voorlichting verbeteren voor specifieke groepen die via de reguliere kanalen minder goed worden bereikt. Ook kondigt hij een meer wijkgerichte aanpak aan.

Daarnaast inventariseert Van Ooijen „de mogelijkheid voor vrijwillige afspraken met techplatforms” te maken – bijvoorbeeld met onderschriften bij berichten die desinformatie bevatten of aanbevelingen bij stukken die medisch geverifieerde informatie presenteren.

„Ik snap heel goed dat meer ouders twijfelen na alle polarisatie rond vaccinaties die we in coronatijd hebben meegemaakt”, zegt Van Ooijen. „En als je twijfelt en zoekt naar antwoorden kom je ongelooflijk veel misinformatie, desinformatie en klinkklare onzin tegen. Daar moeten we meer tegenwicht aan bieden. We willen iedereen die twijfelt de hand reiken door heldere informatie makkelijker beschikbaar te maken.”

Brief gemeenten

Donderdag debatteert de Tweede Kamer over de dalende vaccinatiegraad. In aanloop daarnaar hebben de wethouders van Den Haag, Rotterdam, Utrecht en Amsterdam hun zorgen richting het kabinet geuit over de afnemende vaccinatiebereidheid in die steden. Het aantal gevaccineerden ligt daar fors lager dan het landelijk gemiddelde. „De tijd dringt als het gaat om de risico’s voor een grootschalige uitbraak”, schrijven de wethouders aan het kabinet.

Ze vragen het Rijk om de gemeenten financieel te ondersteunen in de wijkgerichte aanpak. „Laten we samen alles op alles zetten om de vaccinatiegraad te verhogen.” Volgens de gemeenten is het financieel niet haalbaar om op lokaal niveau nog meer extra inspanningen te doen. In Amsterdam heeft de wijkgerichte aanpak er volgens wethouder Alexander Scholtes in 2023 toe geleid dat de vaccinatiegraad in gebieden met een lage inentingsbereidheid gelijk is gebleven (60 procent).


Lees ook
Hoe gevaarlijk is kinkhoest? Hoe herken je de mazelen? Deze en zes andere vragen over twee ‘vergeten’ ziektes

Een buik met de karakteristieke rode bultjes van een mazelenbesmetting.