‘Lupin’ deel drie: meesterdief is terug in heerlijk vervolg

Recensie Media

Serie De meest gezochte man van Frankrijk, Assane Diop, keert terug naar Parijs na een tijd lang ondergedoken te zijn geweest. En hoe. Ook het derde seizoen van Netflix-serie ‘Lupin’ zit weer vol meesterlijke vermommingen en ontsnappingen.

Omar Sy als de gentleman-inbreker Assane Diop in het derde seizoen van ‘Lupin’.
Omar Sy als de gentleman-inbreker Assane Diop in het derde seizoen van ‘Lupin’. Beeld Emmanuel Guimier/ Netflix

Gentleman-inbreker Assane Diop is terug. In het derde deel van de Franse Netflix-serie Lupin keert Assane (Omar Sy) terug naar Parijs om de enige mislukking in zijn criminele carrière recht te zetten. Het stelen van de kostbare Zwarte Parel, waarbij hij in het verleden werd gearresteerd. Moeilijkheidsgraad op schaal van één tot tien? „Twaalf.”

In deel drie van de serie, gebaseerd op de Arsène Lupin-boeken van Maurice Leblanc, duikt Assane weer op nadat hij aan het eind van seizoen twee uit handen van de politie ontglipte. Hij sloeg op de vlucht omdat hij een diamanten halsketting uit het Louvre had gestolen – de verhaallijn die in de eerste twee seizoenen Lupin centraal stond. De vader van Assane, Babakar, werd ooit onterecht veroordeeld voor diefstal van dat sieraad, waarna hij zichzelf van het leven beroofde. Assane was uit op wraak. Hij stal de ketting, kreeg degene die zijn vader voor de diefstal liet opdraaien achter de tralies en dook onder. Tot nu.

Met dit deel begint een nieuw hoofdstuk in het leven van Assane Diop. Grootste verschil met de eerste twee delen van de serie is dat Assane niet altijd meer zelf degene is met de touwtjes in handen. Oude vijanden ontvoeren zijn moeder en chanteren Assane. Als hij wil dat zijn moeder blijft leven, zal hij hen moeten dienen met zijn meesterlijke inbraaktechnieken en vermommingen. Of hij moet haar op de een of andere manier weten te bevrijden.

Lees ook een interview met Omar Sy: ‘Ik kan mij moeilijk voor elke rol wit schminken’

Goede slechterik

Hoewel Assane hierdoor voor flinke uitdagingen en gewetenskwesties komt te staan, zoals het overdragen van boezemvriend Benjamin aan de politie om de ontvoerders van zijn moeder te bewijzen dat hij hen trouw is, blijft hij de good bad guy die hij is. Waar zijn tegenstanders geweld niet schuwen, houdt Diop zich daar zo veel mogelijk van afzijdig.

Het lijkt zelfs alsof hij zijn kwaliteiten als oplichter nu pas echt ten volste benut. Lef had hij al eerder in de serie, maar nu doet hij er een schepje bovenop. Met volle overtuiging speelt Sy een zelfverzekerde dief die kickt op het risico gepakt te worden. Zo kondigt hij de roof van de Zwarte Parel aan bij de politie en staat hij, bij de zoveelste riskante diefstal, vermomd als veteraan op neuslengte afstand van de minister van Buitenlandse Zaken, terwijl hij op dat moment de meest gezochte man van Frankrijk is. Waarop de minister zegt: „Ken ik u niet ergens van? U heeft zo’n bekend gezicht.”

Het derde seizoen van Lupin is een heerlijk vervolg op de eerdere delen. Hoewel de formule van de charmante dief die steeds aan de politie weet te ontsnappen op een paar twists na nauwelijks veranderd is, werkt die formule nog steeds. Enige kleine aanmerking is de chantage-verhaallijn. Hoewel die een flinke hoeveelheid spanning in het verhaal brengt, is Sy tóch op z’n best als hij die onaantastbare gentleman-inbreker speelt die zijn eigen plan trekt.

De verhaalopbouw in deel drie is zeker zo sterk als in de vorige delen. Er wordt veel gespeeld met flashbacks. Soms blikken we ver terug en maken we kennis met de vijanden die Assane als tiener maakte. En soms maar enkele weken voor een van zijn vele misdaden, waarbij steeds meer wordt prijsgegeven over hoe hij het deze keer weer heeft geflikt. Die opbouw zorgt voor wederom een vermakelijk, spannend seizoen Lupin.

https://www.youtube.com/watch?v=sLlSN5LQBcY