Vondst na halve eeuw van bedreigde kiwisoort is ‘een klein wonder’ voor Nieuw-Zeeland

In Nieuw-Zeeland is na meer dan vijftig jaar een kleine gevlekte kiwi (Apteryx owenii) aangetroffen op het vasteland. Natuurbeschermers zijn uitgelaten over de vondst van de loopvogel, waarvan men dacht dat die zo goed als uitgestorven was.

De kleine gevlekte kiwi, ofwel kiwi pukupuku in de Maori-taal, werd voor het laatst eind jaren zeventig gezien op het vasteland. Volgens Emily King, directeur van de Kiwi Recovery Group, is de vondst een „klein wonder”. De laatste waarneming van een kiwi pukupuku op het vasteland was in 1978. „Ondanks jarenlang gericht zoeken hebben we deze vogel sindsdien niet meer gevonden. Ik heb haast geen woorden om uit te leggen hoe bijzonder deze herontdekking is voor de hele natuurbeschermingswereld.”

Er zijn vijf bekende soorten kiwi’s in Nieuw-Zeeland. De kleine gevlekte kiwi is een van de zeldzaamste soorten. Een jager die door het ministerie was ingehuurd om op invasieve thargeiten te jagen, ontdekte de kleine loopvogel. De thargeit is ooit geïntroduceerd en richt nu veel schade aan in de Nieuw-Zeelandse natuur. De jager was diep in de wildernis aan de westkust van het Zuidereiland, toen hij de zeldzame kiwi pukupuku zag. „Ik wist meteen dat het niet om de alledaagse, bruine kiwi ging”, zei de jager, Luke Hill, tegen de Nieuw-Zeelandse nieuwszender 1News.

Witte vlekken op de veren

Niet alleen vanwege zijn roep onderscheidt de kiwi pukupuku zich van andere kiwi’s. Het dier is kleiner dan andere kiwisoorten en heeft witte vlekken op zijn veren. Hij is de kleinste van de verschillende soorten kiwi’s en weegt tussen de 900 gram en 1,9 kilo.

Boswachter Ian Graham en zijn speurhond Brew, gespecialiseerd in het opsporen van bedreigde diersoorten in Nieuw-Zeeland, werden ingevlogen om de vogel te identificeren. Na vier dagen zoeken vonden ze een vrouwelijk exemplaar. In een video van het Department of Conservation (DOC) is te zien hoe Graham liefdevol het oudere kiwi pukupuku-vrouwtje laat zien. Later is ook een mannetje gevonden, dat waarschijnlijk ook bij de zeldzame soort hoort. Dat wordt nog onderzocht.

De kiwi is een nationaal symbool van Nieuw-Zeeland. Al lang voor de komst van Europeanen was de vogel zeer geliefd bij de inheemse Maori-bevolking. De Maori kwamen als eerste mensen naar de eilanden vanuit andere Polynesische eilanden, zo’n zevenhonderd jaar geleden. Ze hebben een sterke culturele, spirituele en historische band met de kiwi. De veren worden onder meer gebruikt voor het weven van een kahukiwi, een mantel die wordt gedragen tijdens speciale ceremonies door belangrijke leden van een Maori-stam. De Maori gaven de kiwi tevens zijn naam vanwege zijn karakteristieke schelle roep.

Bijna uitgestorven

Voor de komst van Europeanen kwam de kleine gevlekte kiwi overal in Nieuw-Zeeland voor. Maar met de komst van Europese kolonisten en invasieve diersoorten, duurde het niet lang voor de kiwi bijna was uitgestorven. Begin twintigste eeuw werden er een aantal kiwi pukupuku’s naar een kleinere eilanden voor de kust van het Zuidereiland gebracht. Tot nu toe dacht men dat er slechts zo’n tweeduizend in het wild op deze eilanden voorkwamen.

Het nieuws wordt in heel Nieuw-Zeeland groots gevierd. In zijn boek Kiwi: A Curious Case of National Identity beschrijft de Nieuw-Zeelandse historicus Richard Wolfe hoe de kiwi een nationaal symbool werd en onderdeel van de identiteit van het land. De grote doorbraak voor de kiwi kwam toen begin twintigste eeuw een producent van schoenpoets besloot zijn product ‘kiwi’ te noemen. De schoenpoets werd door de Britse overheid ingekocht voor het leger tijdens de Eerste Wereldoorlog. „De blikken kiwi-schoenpoets raakten verspreid over de slagvelden van Europa en al gauw werd de link gelegd met de Nieuw-Zeelandse soldaten die meevochten. Zij werden al gauw ‘kiwi’s’ genoemd”, vertelt Wolfe aan de Nieuw-Zeelandse radiozender RNZ. Sindsdien is de kiwi synoniem met Nieuw-Zeeland.

Volgens King van de Kiwi Recovery Group is de ontdekking een game changer voor de natuurbescherming. De twee kiwi pukupuku’s hebben zenders gekregen en zijn weer vrijgelaten. Ook zijn er microfoons in het natuurgebied geplaatst. Op die manier willen experts erachter komen of er nog meer kiwi’s in het gebied aanwezig zijn. „Ik hoop en duim dat ze er zijn”, zegt King. De verzamelde informatie moet bijdragen aan een betere bescherming van de vogels.