Publieke omroepen gaan voor 2026 al ruim 20 miljoen euro bezuinigen

De omroepen gaan hun eigen programmering kritisch tegen het licht houden en moeten voor 1 april met programma’s komen waarop kan worden bezuinigd. De operatie moet voor 2026 ruim 20 miljoen euro aan besparingen opleveren. Hiermee sorteren de omroepen voor op de kabinetsplannen voor bezuinigingen op de publieke omroep. Dit meldt het AD donderdag in een stuk over de „monsterbezuiniging”.

De coalitiepartijen hadden in het regeerakkoord al afgesproken dat de publieke omroep vanaf 2027 110 miljoen euro per jaar minder krijgt. Daar kwam in december 50 miljoen euro bij omdat de Tweede Kamer extra geld wilde voor onderwijs. De verwachting is dat minister Eppo Bruins (Onderwijs, Cultuur en Media, NSC) in april een brief stuurt aan de Tweede Kamer waarin de bezuinigingsplannen van het kabinet verder worden ingevuld.

De politiek gaat niet over de programmering. Maar de omroepen zagen al aankomen dat die niet buiten schot zou blijven bij 150 miljoen aan bezuinigingen. Een werkgroep van omroepen moet het voortouw nemen bij het invullen van de 20 miljoen aan bezuinigingen op de programmering, in overleg met de NPO. Daarbij hebben ze volgens EO-baas Arjan Lock, tevens voorzitter van het College van Omroepen, drie uitzonderingen gemaakt: journalistiek, fictie, en de kernprogrammering van elke omroep.

Veel geld

De operatie heeft allereerst een praktische reden. „We moeten nu al keuzes maken en dingen in gang zetten, anders wordt de klap in 2027 simpelweg te groot, zegt Lock tegen NRC. „Want het gaat over veel geld. Natuurlijk gaan we dat deels uit de overhead proberen te halen. Maar daarmee komen we nooit op 150 miljoen uit. Dan is het verstandig om ook naar de programmering te kijken, anders maak je nu al afspraken met producenten en redacties die je in 2027 niet na kunt komen. En dan is de schade nog groter.”

De operatie is deels bedoeld om voor de buitenwereld, om te laten zien dat de kijker echt wat gaat merken van de bezuinigingen. „De publieke omroep is goed in nieuws, documentaires, en hoogwaardig drama”, aldus PowNed-directeur Dominique Weesie. „Laat het maar zien als daar dingen weg gaan vallen. Want er wordt altijd makkelijk gepraat over de publieke omroep – en dat mag. Maar er worden ook echt goede dingen gemaakt. Een serie als De Joodse Raad is duur. Maar daar krijg je ook wat voor.”