Denemarken verhoogt defensiebudget poolgebied kort na uitspraken Trump over Groenland

De Deense minister van Defensie, Troels Lund Poulsen, wil zijn defensiebudget voor het poolgebied opschroeven met minstens 10 miljard Deense kronen (1,3 miljard euro), dat heeft hij dinsdag gezegd in de Deense krant Jyllands-Posten.

De aankondiging komt twee dagen na een bericht van de aanstaande Amerikaanse president Donald Trump op zijn eigen sociale medium Truth Social, waarin hij schreef dat het een „absolute noodzaak” is dat Groenland in Amerikaanse handen komt.

Volgens de Deense minister is het toeval dat hij de budgetverhoging zo kort na de uitspraken van Trump aankondigt. „Het is de ironie van het lot, dat dit samenvalt met de berichten uit de VS”, zei Poulsen tegen de Deense krant.

‘Sterkere aanwezigheid’

Met de budgetverhoging wil Poulsen onder meer twee nieuwe marineschepen, drones en hondensleeën bekostigen. Ook wil hij het vliegveld bij het plaatsje Kangerlussuaq klaarmaken voor het landen van F-35 gevechtsvliegtuigen.

„We hebben jarenlang te weinig geïnvesteerd in het poolgebied, nu hebben we plannen voor een stevigere aanwezigheid”, zei Poulsen. Groenland heeft verregaande autonomie maar maakt deel uit van het koninkrijk Denemarken. Er wonen iets meer dan vijftigduizend mensen op het eiland.

Zeldzame grondstoffen

Tijdens zijn eerste presidentstermijn belandde Trump al in een diplomatieke rel met Denemarken nadat hij interesse had getoond in de aankoop van Groenland. Het eiland biedt strategische mogelijkheden voor de Verenigde Staten in het poolgebied, waar zowel Amerika als China hun invloed proberen te vergroten. De VS hebben al een luchtmachtbasis bij Qaanaaq, in het hoge noorden van Groenland.

Ook is Groenland rijk aan zeldzame grondstoffen. Naast de VS azen ook China en de Europese Unie op de zeldzame metalen die op het eiland te vinden zijn, die van groot belang kunnen zijn in de energietransitie. Onder andere door strenge milieuregels staat de mijnbouw in Groenland vooralsnog op een laag pitje.


Lees ook

Groenland is nog altijd ‘open for business’

Groenland is nog altijd ‘open for business’