Zorgboerderijschutter krijgt in hoger beroep dertig jaar cel en tbs met dwangverpleging

John S., die de schietpartij aanrichtte op de zorgboerderij Tro Tardi in Alblasserdam in 2022, krijgt dertig jaar cel en tbs met dwangverpleging in hoger beroep. De veertigjarige S. werd vorig jaar veroordeeld tot levenslang zonder tbs, nadat het Openbaar Ministerie eveneens dertig jaar cel en tbs met dwangverpleging had geëist. Het OM én S. gingen toen in hoger beroep.

De man uit Oud-Alblas kreeg de levenslange straf voor twee moorden op de boerderij én voor twee pogingen tot moord. Daarnaast kreeg hij die straf voor het vermoorden van een schoenmaker in Vlissingen, twee dagen voor de schietpartij op de boerderij.

De rechtbank concludeerde toen dat John S. „slechts licht verminderd toerekeningsvatbaar was”, waardoor een gevangenisstraf van dertig jaar of lager onvoldoende recht zou doen aan de aard en ernst van de gepleegde feiten. Wel bleek uit onderzoek dat de man verschillende zeer ernstige stoornissen heeft.

John S. schoot op 6 mei 2022 op Tro Tardi in het Zuid-Hollandse Alblasserdam een 34-jarige medewerkster en een zestienjarig meisje dood. Bij de schietpartij raakten ook een jongen van twaalf en een twintigjarige vrouw zwaargewond.


Lees ook

Na het bloedbad op de zorgboerderij kan hij niet meer tegen het geluid van een knappende ballon

Bloemen bij de zorgboerderij Tro Tardi in Alblasserdam waar John S. in mei 2022 twee mensen doodde en twee anderen zwaar verwondde.

Geen spijt

Tijdens behandeling van het hoger beroep bleek S. nog steeds geen spijt te kunnen betuigen aan de nabestaanden en andere betrokken. Ook vertelde hij nog steeds niets over het motief. Hij beklaagde zich over het zware regime in het penitentiair psychiatrisch centrum en wilde eerder behandeling om duistere fantasieën onder controle te krijgen. Volgens deskundigen van het Pieter Baan Centrum zit zijn pathologie zeer diep en is het onwaarschijnlijk dat S. te genezen is.

De advocaten-generaal van het OM pleitten in hoger beroep ook voor een snel te starten behandeling, maar dan vanuit een andere overweging. In Nederland is een levenslange gevangenisstraf niet per definitie levenslang. Na 25 jaar volgt een nieuw toetsmoment en is het – in theorie – mogelijk dat de levenslang gestrafte na 28 jaar vrij komt. Mocht John S. vrijkomen, dan is hij volgens deskundigen onbehandeld veel gevaarlijker dan mét behandeling. Een behandeling zou de risico’s kunnen beperken, stelden de deskundigen en spraken dan ook over ‘risicomanagement’.


Lees ook

Hoe het steeds wat slechter ging met de schutter van Alblasserdam

Hoe het steeds wat slechter ging met de schutter van Alblasserdam