Wij willen door, zeggen zelfstandige eigenaren Blokkerwinkels

Van een uitverkoop is in de Blokker in Spakenburg absoluut nog geen sprake, kondigt een briefje bij de ingang alvast aan. De theedoeken, huishoudtrapjes en kaasschaven liggen in goed gevulde schappen en worden voor de gebruikelijke prijs verkocht. Aan het begin van de winkel liggen de pietenpakjes al klaar voor de Spakenburgse Sinterklaasintocht op zaterdag.

Deze winkel zal ondanks het faillissement van de keten blijven bestaan, zegt Aart-Wim Heinen, die vrijdagmiddag de leiding heeft. „Onze winkel is rendabel”, zegt hij. Recent werd het vloeroppervlak zelfs vergroot door ook de naastgelegen winkel erbij te trekken. „Wij zijn ervan overtuigd dat Blokker voort kan bestaan.”

Heinens winkel is een van de 45 Blokkers die door zelfstandige franchisenemers wordt uitgebaat en dus buiten het woensdag uitgesproken faillissement van de huishoudwinkelketen vallen. Op sociale media laten meerdere franchise-Blokkers weten „gewoon door” te willen gaan.

De bedrijfsleider moet het gesprek meerdere keren onderbreken, doordat er doorlopend klanten de winkel binnen stappen die iets af willen rekenen, of een pakketje van het DHL-punt in de zaak komen ophalen.

Ook zoeken ze advies. Zo wil een vrouw een Brabantia wasdroogrek kopen, maar vraagt ze zich af of het exemplaar in de winkel dezelfde maat is als het rek dat ze thuis al heeft. „Is het een 20 meter die ik thuis heb staan of is het een 25 meter?” vraagt ze aan Heinen. „25 meter zonder beugel wil je hebben”, adviseert hij.

Opgeluchte klanten

De toeloop is „niet veel meer dan anders”, zegt Heinen. „Het was goed en het is goed, en wat ons betreft blijft het gewoon goed.” In de winkel reageren veel klanten opgelucht als ze horen dat het filiaal blijft bestaan. Ook willen ze de ondernemers een hart onder de riem steken.

Zo informeert Daniëlle ter Beek of ze producten voor het kerstpakket van haar installatiebedrijf bij de lokale Blokkerondernemer kan inkopen. „We proberen altijd wel een beetje lokaal te kopen, dat we elkaar helpen. Wij hebben zelf ook veel klanten uit het dorp.” Zelf komt ze voor producten zoals föhns naar Blokker. „Als er dan wat mee is, kun je ook zo weer terug en hoef je niet van alles op te sturen.”

De winkel in Spakenburg oogt fris en opende pas in 2016 met het Blokkerlogo op de gevel. Daarvoor was het een Marskramer. Terug naar die winkelformule wil Heinen niet. „Blokker is een veel sterker merk. We willen graag over een paar maanden nog steeds onder de Blokkervlag zitten. Vooralsnog krijgen we gewoon goederen van Blokker”, zegt hij.

De zelfstandige Blokkerondernemers mogen dan niet betrokken zijn bij het faillissement van de keten zelf, het definitief wegvallen van dat bedrijf zou wel betekenen dat ze hun leverancier kwijt zijn. Ook als er een doorstart komt, is er geen garantie dat de nieuwe eigenaar met franchisenemers in zee wil.

Groothandel Otto Simon, dat sinds 2021 de eigenaar is van Marskramer, staat klaar om ook Blokkerfranchisers te verwelkomen. Volgens verkoopdirecteur Hans Hummelink levert de groothandel „als vangnet” op dit moment al spullen aan sommige Blokkerondernemers. „Wij zijn de enige andere huishoudformule en een prima alternatief. Maar wij nemen er geen initiatief in, we wachten tot de Blokkerondernemers er klaar voor zijn.”

Nieuwe invulling

Blokker heeft nog een kleine vierhonderd winkels in Nederland. Als er geen doorstart komt, zullen de 349 eigen filialen van het winkelbedrijf in ieder geval hun deuren sluiten. Een „aanzienlijk deel” van die winkels zal waarschijnlijk snel weer een nieuwe invulling krijgen, verwacht Gertjan Slob, hoofdonderzoeker van vastgoeddataverzamelaar Locatus. „Over het algemeen is het in binnensteden iets makkelijker, maar het hangt er ook vanaf hoeveel leegstand er al is in die binnenstad. Retailers zijn ook in kleinere plaatsen geïnteresseerd als ze daar zelf nog niet zitten en er een Blokker wegvalt.”

„Blokkerwinkels zitten over het algemeen op toplocaties, doordat ze vaak een van de eerste huurders waren in onze winkelcentra”, zegt vastgoedbeheerder Wereldhave. „We verwachten deze winkelruimtes snel weer opnieuw te kunnen verhuren.” Wereldhave baat een aantal winkelcentra uit in Nederland en besloot, nadat Blokker uitstel van betaling aanvroeg bij de rechtbank, al om de zeven huurcontracten van de keten niet meer te verlengen.

Wibra staat klaar

Textieldiscounter Wibra aast ook op Blokkerlocaties. „We zouden zo’n honderd winkels kunnen inlijven”, zei topman Bas Duijsens tegen vakblad RetailTrends. Daarmee zou Wibra, dat nu zo’n 240 winkels heeft, een stuk dichter bij concurrent Zeeman komen, dat 450 winkels heeft.

Ook het personeel van Blokker is gewild. Reisbureauketen D-reizen biedt een gratis omscholingstraject aan voor Blokkermedewerkers die willen overstappen naar de reisbranche. Ook vakbond CNV wil samen met branchevereniging INretail het personeel van de failliete winkelketen koppelen aan andere werkgevers.

De vestigingen van koopjesketen Big Bazar, dat tot 2021 onderdeel was van Blokkers moederbedrijf Mirage en vorig jaar failliet ging, geven een indruk van wat er kan gebeuren. In Amersfoort heeft de snelgroeiende Duitse kledingdiscounter KiK inmiddels zijn intrek genomen in de voormalige Big Bazar-winkelruimte.

In het winkelcentrum van Soest staat het pand nog leeg. In het pand komt binnenkort een Crazy Selfie, kondigt een poster aan. Daar kunnen bezoekers in allerlei decors foto’s van zichzelf maken.