‘Gelijke monniken, gelijke kappen’: Wilders steunt roep om transparantie van PVV-bewindslieden

PVV-leider Geert Wilders gaat niet voor verzoeken liggen om belangen van PVV-ministers openbaar te maken als de oppositie daarom vraagt. „Gelijke monniken, gelijke kappen”, zegt hij dinsdagmiddag in de Tweede Kamer voorafgaand aan de stemmingen. Als hij voormalig NSC-staatssecretaris Folkert Idsinga in een tweet verzoekt om openbaarmaking van zijn financiële belangen, dan moet dat ook gelden voor andere ministers en staatssecretarissen, vindt hij.

SP-leider Jimmy Dijk diende dit weekend een verzoek om transparantie over financiële en zakelijke belangen in van staatssecretarissen Zsolt Szabó en Vicky Maeijer (beiden PVV), NSC-staatssecretaris Teun Struycken, PVV-minister Marjolein Faber en vicepremier Mona Keijzer (BBB). Dat verzoek diende hij in, nadat staatssecretaris Fiscaliteit en Belastingdienst Folkert Idsinga zijn ontslag had ingediend om eenzelfde soort verzoek.


Lees ook

Staatssecretaris Idsinga treedt af om toon Wilders en laat de coalitie iets wankeler achter

Folkert Idsinga (NSC) vrijdag na zijn ontslag. Foto  Bart Maat/ANP

Het verzoek om transparantie over Idsinga’s financiële belangen van ruim 6 miljoen euro kreeg vorige week steun van Wilders, leider van de grootste regeringspartij. Idsinga ervoer dat als een „mes op de keel”. Hij vond dat hij had voldaan aan alle transparantieregels. Idsinga zette daarom „een streep in het zand” en vertrok.

‘Doodzonde’

Over het vertrek van Idsinga lijkt ongemak te zijn in de coalitie. Wilders had dinsdagmiddag een andere lezing van de situatie dan waarnemend NSC-fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven, die een paar minuten voor Wilders speciaal naar beneden was gekomen om tegen de pers te zeggen dat ze de tweet van Wilders „niet fraai” vond. Het was volgens haar de druppel voor Idsinga, en ze zei dat hij ook last had van de „bredere omgangsvormen” in Den Haag.

Van Vroonhoven vond Idsinga’s vertrek „doodzonde” en onnodig. Op de vraag welke omgangsvormen in bredere zin dan een probleem zouden zijn kon ze geen antwoord geven. Dat moest de pers maar aan Idsinga vragen, als hij „terug” was. Zou hij dan terugkomen als Kamerlid? Nee, herstelde ze, als journalisten hem als „ambteloos burger” zouden spreken.

‘Geen centimeter spijt’

Kom op, zei Wilders op zijn beurt. „Een tweet is toch geen reden om af te treden.” De PVV-leider had „geen centimeter spijt” van zijn bericht op X. Volgens Wilders had NSC-partijleider Pieter Omtzigt, die nu ziek thuis zit, zeker vijftig Kamervragen gesteld over belangen van 6 miljoen euro. Hij denkt dat er meer achter het vertrek van Folkert Idsinga zit.


Lees ook

Afgetreden staatssecretaris Idsinga maakt alsnog zijn beleggingen openbaar

Vlnr: Staatssecretaris Toeslagen Nora Achahbar, (NSC), Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma, de nu afgetreden staatssecretaris Folkert Idsinga (Fiscaliteit en Belastingdienst, NSC) en Eelco Heinen, minister van Financiën (VVD), tijdens Algemene Politieke Beschouwingen.  Foto Bart Maat

Vanuit de coalitie klinkt ook achter de schermen gemopper over Idsinga. Bij de VVD was hij een onopvallend Kamerlid, een backbencher. Iemand van wie andere VVD’ers ook dachten dat hij niet wílde opvallen. Als VVD-Kamerlid, klinkt het, zou hij meermaals hartkloppingen hebben gekregen in aanloop naar belangrijke debatten, om zich vervolgens te laten vervangen. De vraag die hiermee wordt opgeworpen: kon hij het wel aan?

Afgelopen maandag moest Idsinga als staatssecretaris in debat met de Tweede Kamer over het Belastingplan. Dat is vanwege Idsinga’s vertrek naar vrijdag verplaatst. Volgende week spreekt de Kamer in de grote debatzaal over het Belastingplan. Het ligt volgens Van Vroonhoven „in de rede” dat de nieuwe staatssecretaris het plan door de Kamer loodst. Om dat te redden, moet NSC de komende dagen een nieuwe staatssecretaris presenteren.