Grootste migrantenschipbreuk in decennia voor de Canarische kust

Tijdens een reddingsactie op zee voor de oostkust van het Canarische eiland El Hierro zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag negen mensen omgekomen. 48 personen worden nog vermist. Dat meldt de Spaanse kustwacht, die 27 opvarenden wist te redden. Als niet meer mensen levend worden teruggevonden, en de kans daarop is groot, is dit de grootste scheepsramp met migranten in het Canarisch gebied van de afgelopen dertig jaar; op 15 februari 2009 kwamen zeker 25 migranten om het leven tijdens een scheepsramp voor de kust van Lanzarote.

De overvolle boot, een zogeheten cayuco, een kleine kano die met 84 mensen aan boord vanuit Mauritanië probeerde de kust van een van de Spaanse eilanden te bereiken, kapseisde toen veel opvarenden aan een kant van de boot opstonden tijdens de reddingsactie. Dat gebeurde ’s nachts en onder ongunstige weersomstandigheden, met harde windstoten tot 37 kilometer per uur. Het moment van overstappen, meldt de kustwacht, is altijd het meest riskant, omdat het vaak gebeurt op volle zee en onder slechte omstandigheden.

Inzittenden van de boot hadden kort na middernacht een noodsignaal afgegeven, nadat de motor van de boot ermee was opgehouden. In een telefoongesprek met het Maritieme Reddingscentrum van Tenerife vertelde een opvarende waar de boot vandaan kwam en hoeveel opvarenden er waren. Ook gaven de migranten zelf de positie van de kano door, zo’n 4 zeemijl (7,5 kilometer) voor de kust van El Hierro.

“Helaas onderstreept een nieuwe tragedie nogmaals het gevaar van de Atlantische route”, schrijft Fernando Clavijo, president van de Canarische Eilanden, op X. “We hebben Spanje en de EU nodig om resoluut op te treden in het licht van structureel humanitair drama. Het zijn kinderen, vrouwen en mannen. Levens die meters van de zuidgrens van Europa zijn uitgedoofd.”

Tussen vrijdag en zaterdag bereikten in totaal drie kano’s het eiland El Hierro, inclusief de gekapseisde boot. Volgens de Spaanse autoriteiten wordt momenteel nog gezocht naar een vierde schip. In totaal kwamen in de afgelopen 24 uur minstens 415 mensen aan land op de Canarische Eilanden.

Dit jaar kwamen al tussen de 22 en de 27 duizend migranten aan op de eilanden, cijfers lopen uiteen. Volgens het Missing Migrants programma van de Verenigde Naties kwamen 781 mensen om in een poging Spaans grondgebied te bereiken. Die cijfers zijn niet volledig, zegt de VN zelf. Het werkelijke aantal doden ligt naar alle waarschijnlijkheid veel hoger.