Het funky begin van een fruitvliegje

Beeld Bruno Vellutino

Op een klompje cellen dansen ritmische golven met een constant veranderend pallet aan paarse tinten. Het lijkt meer op een computersimulatie, een gefabriceerde lichtshow of psychedelische droom-sequentie, maar in werkelijkheid zijn het microscopische beelden van een levend fruitvlieg embryo.

Bruno Vellutino, zoöloog en postdoc aan het Max Planck Instituut voor de Moleculaire Celbiologie en Genetica in Göttingen, sleepte met dit filmpje de eerste prijs binnen bij Nikon’s ‘Small World in Motion’ competitie. De video toont de vroege ontwikkeling van een embryo van een fruitvlieg. Fruitvliegjes kunnen ’s zomers in de keuken een plaag zijn, maar wetenschappers maken dankbaar gebruik van deze insecten. Ze zijn makkelijk te kweken en hebben een snelle levenscyclus, perfect voor genetisch onderzoek. Dit maakt het een van de best onderzochte levensvormen ter wereld, net als de zandraket – Arabidopsis thaliana – en de rondworm Caenorhabditis elegans.

De ritmische golven op Vellutino’s beelden zijn mogelijk door onderling communicerende cellen die celdelingsgolven aansturen. NRC vroeg Vellutino waar de kleuren vandaan komen. „Om dit mogelijk te maken hebben we de embryo’s genetisch bewerkt om twee verschillende eiwitten te maken die fluoresceren. Ze geven licht wanneer ze met een laser beschenen worden. Het licht van het ene eiwit visualisieert celmembranen, de ander het dna van cellen. Aan beide signalen vertaalde ik digitaal imet een kleurgradiënt die het beeld helpt verduidelijken. Voor het dna-signaal koos ik iets kleurrijks, in dit geval een pallet dat onder andere paars, rood en geel bevat.”

In een toelichting aande Nikon-jury schrijft Vellutino dat de beelden extra indruk maken omdat het laat zien hoe „dit soort fascinerende cellulaire processen overal om ons heen, elke dag, plaatsvinden, zelfs in de meest onbeduidende organismen.”

Vellutino versloeg met zijn funky embryonale fruitvliegbeelden de andere inzendingen, waaronder macro-beelden van verdampende druppels op de vleugel van een dagpauwoogvlinder, en microscopische beelden van een vertakkende oligodendrocyt, een type zenuwcel in de ruggengraat van een zebravis.