Amazon verplicht medewerkers fulltime naar kantoor te komen

Goedemorgen! Het is vandaag Prinsjesdag, dus de Troonrede en de gekke hoedjes zullen de nieuwscyclus vandaag grotendeels domineren. De Miljoenennota lekte afgelopen vrijdag al uit naar verschillende media waaronder NRC, dus daar zullen weinig verrassingen meer uit komen. De planbureaus reageerden alvast kritisch op de kabinetsplannen: te veel voor de korte termijn en te vaag.

Vanaf 13.15 uur vanmiddag spreekt koning Willem-Alexander de Troonrede uit. Dat doet hij net als de vorige twee jaar in verband met de renovatie van het Binnenhof niet in de Ridderzaal, maar in de Koninklijke Schouwburg. Vanaf half 4 biedt minister van Financiën Eelco Heinen (VVD) de Miljoenennota aan aan de voorzitter van de Tweede Kamer.

Dit is wat ons verder opviel bij andere media:

  • Medewerkers van Amazon moeten vanaf volgend jaar weer vijf dagen per week naar kantoor komen, meldt de Financial Times. Volgens topman Andy Jassy is het door fysiek samen te zijn makkelijker om samen te werken, van elkaar te leren en om Amazons „cultuur te versterken”. In ruil daarvoor krijgen Amerikaanse werknemers wel weer hun eigen vaste bureau terug, in Europa blijven flexbureaus de norm. Ook andere werkgevers worstelen met werknemers die na corona vaker thuis willen werken dan ze lief is, maar Amazon stelt zich nu wel heel strikt op.
  • De aanbesteding van taxidiensten op Schiphol moet opnieuw, schrijft Het Parool. Dat leidt tot grote onrust onder taxibedrijven en taxichauffeurs, want de nieuwe concessie zou 1 december al ingaan. Volgens de luchthaven is er geheime informatie uitgelekt tijdens de procedure.
  • Meta sluit de accounts van Russische staatsmedia op Facebook, Instagram en WhatsApp. Dat meldt onder andere de NOS. Volgens Meta maken organisaties zoals RT zich schuldig aan online beïnvloeding. Gisteren schreef NRC nog dat het Kremlin direct betrokken is bij diverse desinformatiecampagnes in Europa.
  • De autolobby komt alvast met een reactie op de Miljoenennota: elektrische auto’s dreigen nog duurder te worden, zeggen ANWB en Bovag in Het Financieele Dagblad. Het kabinet wil namelijk slechts een gedeeltelijke gewichtscorrectie in de motorrijtuigenbelasting doorvoeren voor elektrische auto’s, die door hun accu’s zwaarder zijn dan vergelijkbare brandstofmodellen.
  • De problemen van huishoudens die jaarlijks geld tekortkomen om hun energierekening te betalen, de zogeheten energie-armoede, kunnen het beste opgelost worden door hun huizen te verduurzamen. Dat adviseert TNO in Trouw. Op die manier wordt het probleem daadwerkelijk opgelost en worden structurele steunfondsen overbodig.
  • TikTok stond gisteren voor de Amerikaanse rechtbank in een poging om een wet van tafel te krijgen die de app vanaf januari zou verbieden in de Verenigde Staten. Alleen als het Chinese moederbedrijf ByteDance de Amerikaanse versie van TikTok zou verkopen, zou de filmpjesapp beschikbaar blijven in de VS. Volgens TikTok is het onwettig dat de overheid zijn pijlen op een specifiek bedrijf zou richten, lezen we onder andere bij The New York Times.

Foto Smith Collection/Gado/Getty Images