Timmermans wil alleen kabinetsvoorstellen steunen die ‘bijdragen aan socialer beleid’

Verhoging van het minimumloon tot zestien euro, een verplichte sociale verzekering voor flexwerkers, versneld overstappen op schone energie, een hogere belasting voor miljonairs en landbouwgrond inzetten voor woningbouw. Waar de uitwerking van het regeerprogramma van het nieuwe kabinet nog even op zich laat wachten, heeft Frans Timmermans al de contouren van zijn linkse tegenbegroting geschetst. De leider van de grootste oppositiefractie GroenLinks-PvdA hield woensdagmiddag de Binnenhof-lezing in perscentrum Nieuwspoort.

Daarin zet hij zich, zoals te verwachten, aan het begin van het nieuwe politieke seizoen af tegen de voorgenomen plannen van de rechtse coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB. Timmermans noemt het „onbegrijpelijk” dat het kabinet vooruitgang gedeeltelijk weer terugdraait . Hij noemt onder meer de voorgenomen bezuinigingen op onderwijs en duurzame energie, het afschaffen van het Nationaal Groeifonds en het minimumloon, dat „ineens weer wordt laag gehouden”.

Timmermans ergert zich eraan dat de nieuwe coalitie de belastingen voor de allerrijksten en aandeelhouders wil verlagen en zo de lasten volgens hem niet eerlijk wil verdelen. En daardoor juist de illusie biedt dat, zonder lastige en pijnlijke maatregelen, iedereen het beter krijgt. Hij refereert aan de politieke slogan van Jacobse en Van Es, de befaamde typetjes van Koot & Bie uit de jaren zeventig: ‘Geen gezeik, iedereen rijk’. „Het is”, zegt Timmermans, „de ultieme populistische karikatuur.” „Dat is fundamenteel oneerlijk. Het belooft mensen gouden bergen zonder duidelijk te zijn over welke keuzen er gemaakt worden. […] Het is niet eerlijk om te doen alsof je cadeautjes uit kunt delen zonder een eerlijke bijdrage te vragen van de allerrijksten.”

Niet per definitie obstructie

Ondanks zijn kritiek op de nieuwe regeringscoalitie, zegt de linkse oppositieleider niet per definitie obstructie te gaan bieden. Dinsdag, toen de Tweede Kamer voor het eerst na het zomerreces weer bijeenkwam, zei Timmermans bereid te zijn mee te werken aan kabinetsvoorstellen die ervoor zorgen dat „gewone mensen meer te besteden krijgen”. Ook wil hij steun geven aan een vroegpensioenregeling voor mensen met zware beroepen, waarvoor de politiebonden de afgelopen weken actie voerden. In zijn Binnenhof-lezing stelde Timmermans wel een nadrukkelijke voorwaarde aan mogelijke steun aan kabinetsbeleid. „GroenLinks-PvdA zal voorstellen alleen steunen als die bijdragen aan een socialer beleid dat vooruitgang mogelijk maakt.”

Over twee weken debatteert het nieuwe kabinet met de Tweede Kamer over de Miljoenennota die op Prinsjesdag wordt gepresenteerd en het regeerprogramma, dat de nieuwe bewindslieden in de afgelopen weken hebben opgesteld. Dat programma wordt naar verwachting eind volgende week naar de Kamer gestuurd.


Lees ook

Binnenhoflezing Frans Timmermans: ‘Geef mensen weer vertrouwen dat vooruitgang mogelijk is’

 Een demonstratie voorafgaand aan de bijeenkomst van het World Economic Forum in Davos, Zwitserland.