Conflict bij Ongehoord Nederland lijkt vooral politiek

All in the family”, schreef Gertjan Mulder. Het was zaterdagavond, een dag nadat de raad van toezicht van omroep Ongehoord Nederland voorzitter en mede-oprichter Arnold Karskens op non-actief had gesteld. Gertjan Mulder, lid van de raad, plaatste een groepsfoto met lachende gezichten op X. Op de foto staan niet alleen leden van de raad van toezicht, maar ook de eerder vertrokken ON-presentatrice Raisa Blommestijn én de FVD-politici Thierry Baudet en Ralf Dekker.

Was dit een coup, zoals Karskens zei? Welnee, zegt Ralf Dekker. „De foto en begeleidende tekst zijn wat verwarrend. Het lijkt alsof wij een soort comité ter ondersteuning van de raad van toezicht zijn, maar dat is niet het geval. Er zijn geen banden tussen FVD en Ongehoord Nederland, behalve persoonlijke.”

Er zijn geen banden met de FVD, behalve persoonlijke

Ralf Dekker
FVD-politicus

Het gonsde volgens aanwezigen van de opwinding, op de barbecue in Lunteren voor „gezond rechts Nederland”, die Mulder traditiegetrouw organiseert. Mulder, een econoom die in Uruguay woont, laat zichzelf graag „de Godfather van rechts Nederland” noemen. Hij was lange tijd close met PVV-leider Geert Wilders, maar gaf bij de laatste verkiezingen een stemadvies voor Forum voor Democratie.

De raad van toezicht had Arnold Karskens op non-actief gesteld na een anonieme brief van medewerkers van de omroep. De medewerkers schreven in de brief, in handen van GeenStijl, dat ze een onveilige werksfeer ervaren en bang zijn hun mening te uiten. Karskens verweerde zich tegen de „coup” van de raad van toezicht met een eigen brief, die hij op X plaatste. „De coupplegers tolereren bagatellisering van de Holocaust en staan racistische uitingen binnen de omroep toe.”


Lees ook

Ongehoord Nederland stelt voorzitter Arnold Karskens op non-actief

Ongehoord Nederland stelt voorzitter Arnold Karskens op non-actief

Waterscheiding

In de kern gaat het conflict tussen Karskens en raad van toezicht ook, misschien wel vooral, over politiek. In de omroep, vertellen betrokkenen, zijn twee groepen ontstaan. De groepen werkten lange tijd samen, maar raakten steeds meer in conflict. Ze worden vaak vergeleken met de PVV en FVD. En zoals die twee partijen elkaar in Den Haag steeds vaker dwars zitten, zo is er ook bij ON een waterscheiding ontstaan.

Arnold Karskens staat volgens betrokkenen voor de PVV-vleugel. Hij is scherp op onderwerpen als migratie en Zwarte Piet. Hij houdt zich naar eigen zeggen verre van complottheorieën en antisemitisme. De anonieme medewerkers schrijven in de brandbrief dat hij kritiek op Geert Wilders niet toestaat. „De ‘vermildering’ van Wilders schiet bij veel kijkers en leden van de omroep in het verkeerde keelgat. Een omroep als de onze zou hem op het ‘draaien’ kritisch moeten benaderen, maar dat werd verboden door Karskens.” Toenmalig ON-bestuurder Reinette Klever trad namens de PVV toe tot het kabinet-Schoof, als minister voor Ontwikelingshulp en Buitenlandse Handel. Karskens zei in Ongehoord Nieuws: „We mogen heel trots zijn dat we haar mogen afvaardigen naar het kabinet.” Karskens is niet bereikbaar voor commentaar, en schrijft op X zich later uitgebreid te verweren.


Lees ook

OM vervolgt influencer Raisa Blommestijn voor groepsbelediging

Raisa Blommenstijn in haar tijd bij omroep ON!

Onder medewerkers is de radicalere FVD-school dominant. Ook de raad van toezicht zit volgens betrokkenen in dit kamp. De medewerkers schrijven in hun brief dat „vrije gedachten” over de maanlanding en de aanslagen op 11 september 2001 niet door Karskens getolereerd worden. Baudet zaait over beide onderwerpen twijfel. De briefschrijvers zijn boos dat complotdenker David Icke, die antisemitische ideeën verspreidt, door toedoen van Karskens niet welkom was bij ON. Ook is kritiek op Israël verboden door Karskens. „Pro-Israëlgasten mogen altijd komen.” Baudet heeft vaak bewonderend gesproken over Icke. Karskens noemt in zijn brief één medewerker bij naam die hij weg wilde hebben, maar die volgens hem beschermd wordt door de raad van toezicht: George Woodham, oud-lijsttrekker van FVD in Utrecht.

Ongehoord Nederland heeft altijd korte lijntjes met (radicaal)-rechts gehad. Wilders én Baudet steunden Ongehoord Nederland ten tijde van de oprichting, en zeiden dat de omroep als rechtse stem in een links publiek bestel hard nodig was.

Het interne conflict bij ON lijkt sterk op de groeiende verwijdering in Den Haag tussen PVV en FVD. Lange tijd gold er, vooral op initiatief van Wilders, een informeel niet-aanvalspact. De inhoudelijke verschillen zijn meestal klein, en ook PVV’ers verspreiden complottheorieën, zoals die over ‘omvolking’.

Sinds vorig jaar, toen Wilders Baudet aanviel op zijn standpunt over de maanlandingen (‘U bent al vrij ver op weg naar de maan’), is de sfeer tussen beide partijen omgeslagen

Verwijdering sinds vorig jaar

Sinds de Algemene Politieke Beschouwingen van een jaar geleden, toen Wilders Baudet aanviel op zijn standpunt over de maanlandingen („U bent al vrij ver op weg naar de maan”), is de sfeer tussen beide partijen omgeslagen. En sinds vlak voor de zomer de PVV een regeringspartij werd, is daar een dynamiek aan toegevoegd. FVD valt de PVV sindsdien aan als ‘kartelpartij’, die niet wezenlijk verschilt van andere partijen. „Het programma van GroenLinks-PvdA is bijna hetzelfde als dat van de PVV”, zei Baudet onlangs in zijn YouTube-talkshow Forum Inside. Kamerlid Gideon van Meijeren zei daar: „De PVV is de PVV niet meer. Het systeem weet dat ze geen fundamentele kritiek van de PVV zullen krijgen. Ze versterken het systeem dat wij willen bestrijden.”

Precies dit schisma verdeelt nu ook Ongehoord Nederland. De FVD-vleugel heeft daar gewonnen van de PVV – voorlopig althans. Blommestijn, die na een conflict met Karskens over haar gedrag op sociale media vertrok, keert terug bij de omroep. Ze wordt vervolgd door het Openbaar Ministerie wegens groepsbelediging, omdat ze het op X had over „negroïde primaten”.

De barbecue van Gertjan Mulder is bedoeld om eenheid te bevorderen in rechts Nederland. Maar aanwezigen zagen dit jaar maar weinig PVV’ers. Wie er wel was, en ook op de groepsfoto kwam, was oud-PVV’er Harm Beertema. Hij was weggelopen bij de PVV na een conflict met Wilders over zijn plek op de kandidatenlijst. Maandag maakte de raadvan toezicht bekend dat hij de nieuwe interim-voorzitter van Ongehoord Nederland wordt.


Lees ook

Hoe Arnold Karskens de NPO tot het uiterste dreef

Arnold Karskens, voorzitter van Ongehoord Nederland.