Paul Watson (73), milieu-activist en oprichter van de Captain Paul Watson Foundation (CPWF), is zondag in Groenland gearresteerd op basis van een internationaal arrestatiebevel uit Japan. Dat meldt CPWF maandag. Watson is gespecialiseerd in het tot zinken brengen en rammen van walvisvaarders. Volgens de stichting houdt de arrestatie verband met een eerdere anti-walvisvangstinterventie in de Antarctische regio.
In 2012 vaardigde Interpol een zogeheten ‘Red Notice‘ uit tegen Watson. De dienst vroeg daarmee politiediensten over de hele wereld om de milieu-activist te arresteren. Dit gebeurde twee jaar nadat de Japanse kustwacht een arrestatiebevel voor hem uitvaardigde. Destijds was zijn missie om het Japanse „onderzoeksprogramma” naar walvisvangst — in werkelijkheid een eufemisme voor walvisjacht voor consumptie — op Antarctica (JARPA) te onderscheppen. Hij zou toen onder meer ingebroken hebben op een schip.
De schepen van walvisvangers probeert hij onder meer te beschadigen door ertegenaan te rammen, krachtige laserstralen erop te richten en rookbommen af te vuren. Een Amerikaanse rechter oordeelde in 2013 dat Watson „zonder enige twijfel een piraat is”, ongeacht zijn goede bedoelingen.
CPWF zegt „volledig geschokt” en „verrast” te zijn door de arrestatie, „omdat de advocaten van de stichting hadden gemeld dat de internationale signalering een paar maanden geleden was ingetrokken”. Watson werd aan boord van zijn schip, tijdens een tussenstop in de Groenlandse hoofdstad Nuuk om bij te tanken, afgevoerd door de Deense politie. De 25 vrijwillige bemanningsleden zijn niet gearresteerd. Het is vooralsnog niet bekend of Watson wordt uitgeleverd aan Japan.
Lees ook
Het interview met Paul Watson uit 1997. Milieu-kruisvaarder Paul Watson: Ik keek in het oog van de walvis, en zag begrip
Politiek gemotiveerd
„We smeken de Deense regering om Watson vrij te laten en dit politiek gemotiveerde verzoek niet te honoreren”, zegt CPWF. Volgens de stichting is de arrestatie politiek gemotiveerd, omdat het Internationaal Gerechtshof in 2014 oordeelde dat Japan een „wetenschappelijk onderzoeksprogramma” misbruikte om de walvisjacht door te zetten. JARPA negeerde tot 2016 de uitspraak door op volle zee op walvissen te jagen.
In 1986 besliste de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC) om een internationaal moratorium in te voeren. Dit betekent dat het wereldwijd niet is toegestaan om op walvissen te jagen, behalve voor wetenschappelijke doeleinden en jacht door traditionele volkeren. Japan, Noorwegen en IJsland hebben het moratorium niet aanvaard, waardoor het in deze landen nog is toegestaan om op walvissen te jagen.
Momenteel is CPWF bezig met een nieuwe missie om het onlangs gebouwde Japanse walvisvaarderschip ‘Kangei Maru’ in de noordelijke Stille Oceaan te onderscheppen. Op het schip worden walvissen geslacht en verwerkt die door kleinere schepen zijn gevangen.
Watson is ook oprichter van de militante walvisbeschermingsorganisatie Sea Shepherd en medeoprichter van Greenpeace. Ook was hij te zien in de reality-tv-serie Whale Wars, waarin hij walvisschepen op zee confronteerde.