Raad van Europa: door EU gefinancierde Griekse vluchtelingenopvang is ‘onmenselijk’

De Raad van Europa vindt dat de opvang van vluchtelingen in door de Europese Unie bekostigde detentiecentra op Griekse eilanden „onmenselijk en vernederend” is. Ook roept de Raad Griekenland opnieuw op te stoppen met illegale pushbacks. Dat staat in een rapport dat het Comité voor de Preventie van Foltering en Onmenselijke of Vernederende Behandeling of Bestraffing, onderdeel van de Raad, vrijdag heeft gepubliceerd.

De Raad van Europa werd na de Tweede Wereldoorlog opgericht om mensenrechten en democratie op het Europese continent te beschermen. Het orgaan staat los van de Europese Unie.

In de gesloten opvangcentra op de eilanden Kos en Samos wordt volgens de Raad veelal niet voldaan aan „de fundamentele basisbehoeften voor ontvangst en bescherming”. Vluchtelingen worden te lang vastgehouden en krijgen geen toegang tot een advocaat en tolk. Mensen moeten zonder matras op de vloer slapen, in de winter ontbreekt het aan kleding die tegen de kou beschermt en het uitdelen van eten verloopt op een „chaotische en onwaardige manier”.

Tijdens haar bezoek aan Griekenland vergaarde de Raad ook informatie over de behandeling van mensen die geen asielstatus krijgen en in gevangenschap wachten op uitzetting. Zij worden door de politie van Athene en in uitwijscentra elders in het land „opzettelijk fysiek mishandeld”. Vluchtelingen zouden worden geslagen met knuppels en de kolf van een geweer, in elkaar worden getrapt en racistisch worden bejegend. Ook zijn de omstandigheden onhygiënisch en hebben vluchtelingen geen vrije toegang tot rechtshulp en hun eigen mobiele telefoons. De Raad noemt het voorbeeld van cellen op het vliegveld van Athene: „26 mannen werden in kleine cellen van 9 vierkante meter gepropt. De toiletten waren kapot, toegang tot frisse lucht ontbrak.”

Pushbacks

De Raad van Europa verzamelde ook nieuwe getuigenissen van zogeheten pushbacks, waarbij een vluchteling die zich al op Grieks grondgebied bevindt en het recht heeft om asiel aan te vragen alsnog terug naar Turkije wordt gestuurd. Dat gaat „vaak met geweld” gepaard, ook alleenreizende kinderen worden hieraan blootgesteld.

Griekenland reageert met de mededeling dat de detentiecentra „in lijn zijn met internationale standaarden” en dat drie centra worden gerenoveerd.


Lees ook

Atifa Akbari zat in kamp Moria: ‘Ik zou niet weten wat wij gedaan hebben om zo slecht behandeld te worden’

„Je kreeg het gevoel dat ze ons niet als mensen zagen”, zegt de Afghaanse Atifa Akbari, over  vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos (hier op een foto van februari 2016), waar ze in 2019 arriveerde.