VN-rapport: gericht geweld tegen migranten en vluchtelingen verhogen gevaar op Sahara-route richting Europa

De tocht die migranten en vluchtelingen door het Afrikaanse continent maken langs de Sahara richting de zuidelijke oevers van de Middellandse Zee, wordt vanwege toenemend geweld steeds gevaarlijker. Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerd rapport van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR en de internationale organisatie voor migratie IOM. De onderzoekers spreken van een „grimmige realiteit” voor de 30.000 migranten en vluchtelingen die ze in de periode tussen 2020 en 2023 voor het onderzoek hebben gesproken.

In het rapport wordt een lange reeks aan mensenrechtenschendingen genoemd gericht tegen vluchtelingen en migranten, waaronder martelingen, seksueel geweld, ontvoeringen en willekeurige detenties. Daarvoor zijn zowel lokale autoriteiten als criminele bendes verantwoordelijk. Honderden zouden ongewild in de orgaanhandel belanden. Een groot deel werd gedwongen zijn organen te verkopen om te overleven. In andere gevallen werden migranten en vluchtelingen gedrogeerd en vervolgens beroofd van hun organen.

IOM en UNHCR registreerden tussen 2020 en mei 2024 zeker 1.180 omgekomen vluchtelingen op de route van de Hoorn van Afrika en West-Afrika richting de Middellandse Zee. Omdat nog veel documentatie ontbreekt, wordt aangenomen dat dit aantal veel hoger ligt. Volgens gegevens van de UNHCR in Tunesië zouden in 2023 dubbel zo veel migranten de gevaarlijke tocht langs de Sahara hebben gemaakt in vergelijking met 2020. De VN-onderzoekers zien lokale conflicten in de Sahelgordel, waaronder de oorlog in Soedan, als grootste drijvende kracht achter de toenemende migratie op de route. Maar ook klimaatverandering en groeiend racisme, met name gericht op mensen uit sub-Sahara Afrika, zorgen ervoor dat mensen op de vlucht slaan.

‘Totale straffeloosheid’

De vaststellingen uit het rapport zijn in lijn met eerdere bevindingen van mensenrechtenorganisaties, waaronder Human Rights Watch, over systematische geweld en onmenselijke behandeling van landelijke autoriteiten, waaronder Tunesië, gericht tegen vluchtelingen. De VN-organisaties hekelen in het vrijdag gepubliceerde rapport de „totale straffeloosheid” hiervan en benadrukken de noodzaak tot internationale bescherming voor deze groep vluchtelingen en migranten. De internationale gemeenschap zou haar verontwaardiging voor de mate van geweld op de Sahel-route niet mogen verliezen, aldus UNHCR-directeur Vincent Cochetel.

Veel van de vluchtelingen die de Sahara doorkruisen proberen via de vaarroute over de Middellandse Zee Europa te bereiken. Op die gevaarlijke tocht, waar zich jaarlijks duizenden mensen aan wagen, zouden sinds 2020 zeker 7.115 mensen zijn omgekomen of vermist.