Boerenorganisaties presenteren alternatief plan om mestproblematiek aan te pakken

Vier boerenorganisaties hebben dinsdag een alternatief plan gepresenteerd om de mestcrisis aan te pakken. In het „crisisplan” van LTO Nederland, het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt, de Nederlandse Zuivelorganisatie en Biohuis/Natuurweide stellen de organisaties voor het eiwitgehalte in koeienvoer te verlagen en de buiten het familieverband verhandelde fosfaatrechten extra af te romen. Ook willen de organisaties dat melkveehouders hun veestapel vrijwillig kunnen inkrimpen, in ruil voor een jaarlijkse vergoeding.

Het plan volgt op de mestbrief die landbouwminister Piet Adema (ChristenUnie) begin deze maand naar de Tweede Kamer stuurde. Daarin sprak hij onder meer over een langlopende, vrijwillige uitkoopregeling voor boeren, een minimum aantal hectare grasland per dier en een beperking van de fosfaatrechten. Volgens de vier organisaties bieden de plannen van Adema op de korte termijn veel te weinig perspectief voor de boeren. Donderdagavond staat een Kamerdebat over dit onderwerp op de agenda.

De mestproblematiek ontstond toen duidelijk werd dat de uitzonderingspositie van Nederland binnen de EU op het gebied van mest stopt. Vanwege onder meer het gematigde klimaat en de natte bodem die veel stikstof kan opnemen, mochten Nederlandse boeren lange tijd meer mest uitrijden dan in andere EU-landen. Maar omdat er door mest en kunstmest inmiddels te veel nitraat in het natuurwater zit, bouwt Brussel die versoepeling af. Als gevolg moeten boeren op een andere manier van hun mest af zien te komen, maar aan die afvoerkosten hangt een hoog prijskaartje.

De vier organisaties willen ook dat de minister in Brussel aankaart dat de rechten niet zomaar kunnen worden afgebouwd. „Nederland zal bij de Commissie formeel moeten aantekenen dat de gevolgen van het huidige afbouwpad dermate disproportioneel zijn dat uitvoering ervan onhaalbaar is”, staat in het plan.


Lees ook
Met een miljardenplan wil het demissionair kabinet de mestcrisis aanpakken, maar daar is BBB niet van gediend

Koeien in het Friese dorp Zandhuizen. In Nederland schommelt het aantal runderen al jaren rond de 3,8 miljoen.