De gemeenten Dordrecht en Meppel hebben, voor zover bekend, dinsdag als eerste gemeenten gevluchte derdelanders uit Oekraïne opgedragen om opvanglocaties te verlaten. Dat schrijft persbureau ANP. Vanaf dinsdag hebben derdelanders uit Oekraïne officieel geen recht meer op opvang en leefgeld in Nederland. Een woordvoerder van de gemeente Dordrecht laat aan NRC weten dat het in totaal om zo’n negentig derdelanders gaat, die in fases uit de opvang worden gezet. In Meppel heeft volgens ANP tot nu toe één derdelander een opvang verlaten.
Lees ook
Zijn ‘derdelanders’ uit Oekraïne nu wel of niet principieel gelijk aan oorlogsvluchtelingen?
Volgens de woordvoerder van de gemeente Dordrecht worden derdelanders pas door de politie uit de opvang gezet als ze weigeren vrijwillig weg te gaan. Op dinsdag is geen dwang ingezet. Morgen zal een tweede deel worden gevraagd te vertrekken.
Waar de derdelanders nu heen gaan, is niet duidelijk. Het kabinet wil dat ze teruggaan naar hun land van herkomst. De gemeente Dordrecht zegt niet bij te mogen houden of ze daadwerkelijk teruggaan.
Einduitspraak hoogste rechter
In totaal verblijven er zo’n 1.600 derdelanders uit Oekraïne in Nederland. Het is mogelijk dat andere gemeenten wachten met stappen ondernemen tot de Raad van State een oordeel heeft geveld. De hoogste rechter moet nog een einduitspraak doen over of derdelanders inderdaad terug moeten naar hun thuisland of dat ze mogen blijven.
Eerder al oordeelde de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State dat het kabinet het recht op bescherming van deze derdelanders mag intrekken. Tientallen niet-Oekraïense oorlogsvluchtelingen hebben hun gedwongen terugkeer aangevochten. Tot nu toe hebben verschillende vreemdelingenrechters anders geoordeeld over hun lot.
Derdelanders uit Oekraïne, die meestal in dat land werkten of studeerden met een tijdelijke vergunning toen de Russische invasie begon, genoten in eerste instantie dezelfde status in Nederland als Oekraïense oorlogsvluchtelingen. Maar die regeling verliep op 4 maart. Ze kregen toen tot dinsdag 2 april om weg te gaan uit Nederland. Demissionair staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Eric van der Burg (VVD) zou dinsdag een brief sturen aan alle gemeenten over de omgang met derdelanders.