‘We weten he-le-maal niets’ van Neuralink, het hersenimplantaat van Elon Musk

Is er echt al iemand die door het leven gaat met het Neuralink hersenimplantaat van Elon Musk in zijn of haar brein? Gaat het goed met die verlamde patiënt? En wat kán hij of zij met die elektrodes op de denkmassa? Niemand die het echt weet, de wereld moet het doen met de summiere uitlatingen die Musk op zijn eigen sociale medium X doet.

Eind januari berichtte de techmiljardiar op X dat de eerste patiënt een Neuralink-implantaat had ontvangen en goed herstelde. Hij repte van „veelbelovende detectie van zenuwactiviteit”. En op 19 februari verkondigde hij op Spaces, een audioplatform van X, dat de patiënt een cursor op een computerscherm kon besturen met zijn gedachten. Het implantaat zou op een hersengebied voor bewegingen zijn geplaatst.

Bij de presentatie van het prototype in 2020 liet Musk nog de ontvanger van het implantaat zien: het varken Gertrude. Maar nu blijft alles geheimzinnig.

Wetenschappers zijn niet erg onder de indruk van Musks nieuws: al in 2004 bestuurde de eerste vanaf de nek verlamde patiënt een computermuis. En sindsdien zijn voor wetenschappelijk onderzoek al zo’n vijftig verlamde patiënten uitgerust met brein-computerverbindingen waarmee ze computers, rolstoelen, robothanden of spraakcomputers besturen – allemaal in het lab, op één patiënt na.


Lees ook
Zij denkt een beweging. En doet zo een muisklik

Zij denkt een beweging.  En doet zo  een muisklik

Niet door de beugel

Wat academici vooral zorgen baart is alle geheimzinnigheid rond het onderzoek. „We weten he-le-maal niets”, zegt de Utrechtse hersenonderzoeker Nick Ramsey, die in 2016 als eerste ter wereld een zwaar verlamde Nederlandse patiënte toerustte met een brein-computersysteem voor thuisgebruik. Ramsey vindt dat Musks werkwijze niet door de beugel kan: „Wereldwijd zijn wetenschappers verplicht om studies met patiënten aan te melden op een website. Als er dan in een studie iets mis blijkt, kunnen vergelijkbare trials worden gestopt.”

De proeven van Musk staan nergens aangemeld, en zelf brengt hij ook geen details naar buiten. „We hebben geen idee of het veilig is, welk type patiënten eraan meedoen, waar de operaties plaatsvinden”, zegt Ramsey. „We weten niet hoe het zich verhoudt tot de spullen die wij gebruiken, en tot de ethische normen die gelden in academische wereld.” Musk moest drie jaar wachten op speciale toestemming van de Amerikaanse medicijnautoriteit FDA om met niet-goedgekeurde materialen te werken.

Ook blijft het gissen of het team van Musk de speciaal ontwikkelde operatierobot heeft gebruikt, een wit gevaarte, voorzien van vijf camera’s en een ragfijne naald waarmee hij de 64 elektrodedraden met elk 16 contactpuntjes kan inbrengen. „Een naaimachine”, zegt Ramsey. Die is zeker gebruikt, denkt hij. „Dat kan niet anders. Die haardunne elektrodedraadjes kan een chirurg niet zelf aanbrengen.”

Musk heeft grootse plannen met zijn Neuralink. Behalve verlamde mensen hun computer en telefoon ermee laten bedienen hoopt bij er ook behandelingen mee te bieden tegen obesitas, autisme, depressie en schizofrenie, en uiteindelijk „menselijk potentieel te ontsluiten”. Ramsey moet het nog zien. „De vraag is alleen al hoe lang die kwetsbare dunne elektrodes heel blijven in het hersenvocht.”