COA vergist zich in datum, heeft een dag langer om Ter Apel op orde te krijgen

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft een dag langer om het aantal asielzoekers in het aanmeldcentrum in Ter Apel op orde te krijgen. Het COA hanteerde wekenlang een verkeerde datum voor een rechterlijk vonnis en ging er vanuit dat het vanaf deze dinsdag een dwangsom moest gaan betalen omdat het centrum in Ter Apel te vol is.

De gemeente Westerwolde, waar Ter Apel ligt, spande in januari een kort geding tegen het COA aan, om de bezetting van de opvanglocatie onder de afgesproken 2.000 te krijgen. Al jaren overschrijdt het COA dat aantal, soms met honderden per dag. Omdat er niet genoeg opvangplekken in Nederland zijn, kunnen asielzoekers vanaf het aanmeldcentrum, waar alle asielzoekers zich na aankomst in Nederland moeten melden, nergens anders naar toe. De rechter gaf het COA vier weken om de zaken in Ter Apel op orde te krijgen, op last van een dwangsom van 15.000 euro voor elke dag dat het asielzoekerscentrum te vol is. De dwangsom kan oplopen tot maximaal 1,5 miljoen euro.


Lees ook
de reportage: Drugs, geweld en diefstal: het is voor niemand leuk meer in Ter Apel

Asielzoekers lopen langs een camper van een hulporganisatie nabij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Volgens de Inspectie wordt de maximale bezetting van de opvang „met honderden” overschreden.

Het COA ging er vanuit dat de vier weken ingingen op de dag dat het vonnis werd uitgesproken. Maandag nog zei een COA-woordvoerder dat het er alles aan deed om voor maandagavond aan de afspraken te voldoen. Maar dinsdagochtend zei de gemeente Westerwolde dat het vonnis pas ging lopen vanaf het moment dat het COA het daadwerkelijk op de deurmat had gekregen. Nu blijkt woensdag rond middernacht het meetmoment te zijn.

Oplossing ver weg

Hoewel het COA nu een dag langer blijkt te hebben, maakt dat waarschijnlijk amper verschil. Het lukt het COA al maanden niet om de aantallen naar beneden te krijgen. Afgelopen nacht sliepen er 2.220 asielzoekers op het opvangcentrum. En zelfs als het zou lukken, zei de COA-woordvoerder eerder, „hoeven we niet te juichen”. Want, zo zei hij: „Het wordt ook weer morgen”.

Een oplossing voor de problemen rond de opvang lijkt nog ver weg. Het COA verwacht dat de onlangs aangenomen spreidingswet, die gemeenten verplicht om mee te werken aan het opvangen van asielzoekers, pas vanaf volgend jaar verlichting biedt. Demissionair staatssecretaris Van der Burg (Asiel en Migratie, VVD) deed vorige week zijn zoveelste ‘klemmende’ oproep om extra opvangplekken te creëren. Binnen een paar weken zijn er 5.500 extra plekken nodig. Vrijdag zei Van der Burg dat nog geen enkele gemeente zich heeft gemeld.

Maar over de verwachtingen voor de komende dagen wil de woordvoerder dinsdagmiddag niets zeggen. COA-baas Milo Schoenmaker houdt woensdag een persconferentie op het terrein, verklaart hij.