Haagse agenten vervolgd voor gewelddadige aanhouding bij coronaprotest Malieveld in 2021

Twee Haagse agenten die bijna drie jaar geleden op het Malieveld in Den Haag met veel geweld en met inzet van een politiehond een man aanhielden die tegen de coronamaatregelen demonstreerde, zullen zich definitief voor de strafrechter moeten verantwoorden wegens verdenking van mishandeling. Dit heeft het Openbaar Ministerie in Den Haag besloten.

Op 14 maart 2021 werd op het Malieveld gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen. Aanvankelijk verliep dat gemoedelijk. Er werd muziek gemaakt en gedanst. Maar demonstranten hielden zich niet aan de coronaregels, waarop burgemeester Jan van Zanen besloot de demonstratie te ontbinden.

Een ME’er gebruikte zijn wapenstok op de demonstrant die was gevallen en de politiehond bij de oren had gegrepen

Een grote groep betogers gaf geen gehoor aan de oproep van de ME om het veld te verlaten. Ze vormden een linie en scandeerden leuzen als ‘liefde, vrijheid, geen dictatuur’. Bij het oprukken van de politie gingen velen van hen op de grond zitten, waarop er klappen werden uitgedeeld.

De politie riep bij herhaling om dat de demonstranten zich van het Malieveld moesten verwijderen. De meeste demonstranten gaven daaraan geen gehoor. Daarop ging de politie over tot de gedwongen ontruiming van het Malieveld.

Startkabel

Het daarbij door de politie gebruikte geweld is volgens het OM voor het overgrote deel rechtmatig geweest. Maar één aanhouding, waarbij twee politiemensen betrokken waren, wil het OM aan de rechter voorleggen. Het gaat om een hondengeleider die een man wilde aanhouden met inzet van zijn diensthond. Daarbij gebruikte hij ook de wapenstok. De man werd opgepakt omdat hij een startkabel naar de politie zou hebben gegooid.

Een nabijgekomen ME’er gebruikte eveneens zijn wapenstok op de demonstrant die gevallen was en de politiehond bij de oren had gegrepen. De man liep verwondingen op waarvoor hij zich in het ziekenhuis heeft laten behandelen. Volgens het OM was het geweld dat deze twee politiemensen toepasten niet proportioneel.

De vervolging was al eerder aangekondigd door justitie, maar de strafzaak werd vertraagd omdat de advocaten van de agenten een bezwaarschrift indienden tegen de dagvaarding. Er werden extra getuigenverhoren gevraagd en toegewezen in 2022.

Geweldsinstructie

Al eerder was de zaak aangebracht voor de Haagse rechtbank, maar na aanvullend onderzoek zullen de agenten nu worden gedagvaard voor de zogenoemde Blauwe Kamer van de rechtbank Midden-Nederland. Daar zal de zaak nu voor zitting worden gepland.

De Blauwe Kamer behandelt alle zaken van opsporingsambtenaren die in Nederland worden vervolgd voor het schenden van de geweldsinstructie. De maximale straf is drie jaar cel. Tot nu toe zijn drie agenten door deze rechtbank berecht. Gisteren maakte het OM in Rotterdam bekend acht agenten te gaan vervolgen voor hun rol tijdens de hardhandige arrestatie van een 32-jarige man op vrijdag 9 juni 2023 in Rotterdam. Kort na die aanhouding is de man overleden. Het is nooit eerder voorgekomen dat zo’n groot aantal agenten tegelijk wordt vervolgd voor onrechtmatige uitoefening van hun politievak.


Lees ook
‘Orgie van geweld’ in Rotterdam bij uit de hand gelopen coronademonstratie

Honderden betogers verzamelden zich op de Coolsingel om te protesteren tegen het 2G-beleid. De betoging liep uit op rellen.