Een warme tuin in de diepzee met octopussen die als juwelen op de bodem liggen

Foto MBARI

Beeld van de week Wekelijks een opmerkelijk beeld van een wetenschappelijke gebeurtenis

‘Octopus Garden’ noemen biologen de plek op deze foto ook wel: een onderzeese warmwaterbron die dienstdoet als kraamkamer voor baby-octopusjes, in de diepzee ver buiten de kust van Californië. Jaarlijks dalen duizenden octopussen van de soort Muusoctopus robustus af tot een diepte van zo’n 3.200 meter, om daar te paren, eieren te leggen en vervolgens te sterven. Pas in 2018 werd de plek ontdekt.

Nergens anders ter wereld komen zóveel octopussen bij elkaar voor, en Amerikaanse onderzoekers schrijven in Science Advances dat die hoge inktvisdichtheid te danken is aan de hydrothermale bronnen op die locatie. Waar de omringende diepzee een temperatuur van zo’n 1,6 graden Celsius heeft, is het rond de bronnen een aangename 10,8 graden Celsius. De warmte bevordert de ontwikkeling van de embryo’s en verkort daarmee de broedtijd en ook het broedsucces: hoe sneller de eitjes uitkomen, des te groter de kans dat ze niet voortijds worden opgegeten of bezwijken door bijvoorbeeld een infectie.

Foto MBARI

En hoewel de broedtijd in Octopus Garden nog steeds zo’n 1,8 jaar bedraagt, is dat voor die diepte verbazingwekkend snel: op plekken in de diepzee waar de temperatuur daadwerkelijk onder de 2 graden Celsius ligt, kun je verwachten dat de embryo’s maar liefst vijf tot acht jaar de tijd nodig hebben om zich te ontwikkelen. Elk vrouwtje legt zo’n zestig eitjes, die ze stevig vastkit aan de rotsen rond de bron.

Dat de volwassen octopussen naar de warmwaterbronnen komen heeft indirect nóg een voordeel, schrijven de onderzoekers. Want omdat de tocht voor hen een enkele reis is – de mannetjes sterven direct na de paring, en de vrouwtjes na het uitkomen van de eitjes – verhoogt hun stoffelijk overschot het plaatselijke koolstofgehalte. Dat is gunstig voor de voedselrijkdom, en dus voor de biodiversiteit. Onder andere zeeanemonen, vissen en garnalen doen zich tegoed aan de gestorven inktvissen.

In het Engels worden deze octopussen ook wel ‘pareloctopussen’ genoemd: van een afstandje lijken ze opvallend veel op kostbare juwelen.

Foto MBARI