N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Retail De keten van 240 winkels zou in de problemen zijn gekomen door een hoge schuldenlast na de coronacrisis. Het bedrijf, dat werk biedt aan ongeveer 1.500 mensen, wil die saneren met een zogenoemde ‘WHOA-procedure’.
Na Big Bazar dreigt er weer een nieuw faillissement in de winkelstraat. De Brabantse modeketen Shoeby zit in de financiële problemen en probeert een akkoord te sluiten met schuldeisers om een faillissement af te wenden. Dat bevestigt de keten in een verklaring na berichtgeving van vakblad RetailTrends.
Shoeby heeft 240 winkels in Nederland en is in handen van oprichtersfamilie Van Deursen. Er werken ongeveer 1.500 mensen. Het bedrijf zou in de problemen zijn gekomen door een hoge schuldenlast, die zou zijn ontstaan in de coronaperiode. Shoeby probeert met een zogenoemde ‘WHOA-procedure’, de Wet homologatie onderhands akkoord, de schulden te saneren: dat is een relatief nieuw middel waarbij in principe schuldeisers niet allemaal akkoord hoeven te gaan met een schuldenreductie. De rechter moet zo’n regeling wel goedkeuren.
Volgens het bedrijf zijn de problemen deels een late uitwerking van de coronacrisis. Door winkelsluitingen moest het voorraden afschrijven en liepen de schulden op. Daar kwamen later loonstijgingen, hoge energieprijzen en transportkosten bovenop. Toen consumenten volgens Shoeby ook minder gingen uitgeven door een dalende koopkracht, kwam de keten in de problemen.
Het bedrijf zegt „in de kern gezond” te zijn; iets wat ook noodzakelijk is om aanspraak te kunnen maken op een WHOA-procedure. De winkels zijn op dit moment geopend. Shoeby zegt een team van „ervaren specialisten” te hebben samengesteld om de poging tot schuldsanering uit te voeren.
Meerderheidsaandeel
Shoeby is in 1981 opgericht in Den Bosch door John en Mieke van Deursen. Het bedrijf wordt inmiddels geleid door de tweede generatie, de dertigers Mitch en Jill van Deursen. In 2011 nam private-equityfonds Bencis een meerderheidsaandeel, maar de familie kocht dat na een aantal jaar terug.
Dat het niet per se makkelijk is een WHOA-akkoord te sluiten bleek zeer recent nog bij Big Bazar. Maandag wees de rechter een verzoek voor zo’n regeling bij deze koopjesketen nog af, waardoor het einde van Big Bazar nu vrijwel zeker is. Bij Big Bazar zou de schuld inmiddels zijn opgelopen tot rond de 30 miljoen euro; bij Shoeby zijn geen bedragen bekendgemaakt.
Shoeby, dat jaarlijks omzetten van enkele tientallen miljoenen euro’s kende, is de nieuwste keten in een lange rij van winkels die de afgelopen maanden in de financiële problemen kwamen. Dit jaar meldden Scotch&Soda, Doek Retail (onder meer van Vero Moda) en Score problemen. In sommige gevallen, zoals bij Scotch & Soda, volgde een doorstart. Veel van de ketens liepen in de coronatijd forse schulden op, die nu drukken op de ondernemingen.