Zeker 300 migranten vanuit Senegal onderweg naar Canarische Eilanden al dagen vermist

Bootmigratie Twee boten met migranten vertrokken ruim twee weken geleden vanuit Senegal, een derde voer twaalf dagen geleden uit. Families van de migranten hebben al dagen niets van hen vernomen.
Migranten die vorige week aankwamen op Tenerife.
Migranten die vorige week aankwamen op Tenerife. Foto Ramon de la Rocha/EPA

Zeker 300 migranten die zo’n twee weken geleden met boten vanuit Senegal zijn vertrokken richting de Canarische Eilanden, zijn vermist. Dat heeft ngo Walking Borders zondag laten weten aan persbureau Reuters. Vijftien dagen geleden vertrokken twee boten met beide rond de zestig Senegalezen aan boord naar de Spaanse eilandengroep, twaalf dagen geleden volgde een boot met daarop circa tweehonderd mensen. Volgens Walking Borders hebben familieleden van de migranten sinds hun vertrek niets meer van hen vernomen.

De route van Kafountine, de Noord-Senegalese stad waar de migranten opstapten, naar het zuidelijkste Canarische eiland Tenerife is over zee ongeveer 1.700 kilometer lang. Deze Atlantische migrantenroute is een van de dodelijkste ter wereld. Alleen al in 2023 kwamen volgens Walking Borders 778 mensen onderweg naar de eilanden door verdrinking om het leven. Ook in 2022 stierven honderden mensen onderweg naar de Canarische Eilanden.

De nu vermiste migranten komen grotendeels uit één regio van Senegal. Eerder omgekomen migranten die de Atlantische route namen, kwamen behalve uit dat land ook uit onder meer Marokko, Mali, Kameroen en Gambia. De vermiste Senegalezen vluchtten volgens Walking Borders vanwege de onrust in hun land.

Het aantal migranten dat de oversteek maakt naar de Canarische Eilanden schommelt. In 2006 kwamen meer dan 31.000 migranten aan op de Spaanse eilanden. In de daarop volgende jaren daalde dat aantal naar zo’n 1.500 migranten per jaar. Aangescherpte patrouilles van vooral Spanje, deels onder de vlag van de Europese grensbewaker Frontex, maakten dat migranten hun routes verlegden. In 2020 steeg het aantal migranten desondanks tot meer dan 8.000. Het afgelopen jaar was er opnieuw sprake van een daling.