Annemiek van Vleuten kijkt na haar vierde eindzege in de Giro alweer naar de Tour

Giro Donne Na de Vuelta won Annemiek van Vleuten in haar afscheidsjaar ook de Ronde van Italië.

Annemiek van Vleuten zondag in de roze trui tijdens de slotetappe van de Giro Donne. Foto Dario Belingheri / Getty Images
Annemiek van Vleuten zondag in de roze trui tijdens de slotetappe van de Giro Donne.

Foto Dario Belingheri / Getty Images

In finishplaats Olbia op Sardinië glorieerde Annemiek van Vleuten in de roze trui als eindwinnaar van de Giro Donne, voor de vierde keer in haar carrière. Wat een overmacht: winst in de tweede, zesde en zevende etappe. Na de afsluitende negende rit liefst 3.56 minuten voorsprong op nummer twee, de Française Juliette Labous. En ook nog eens winnaar van punten- en bergklassement.

Natuurlijk stond Van Vleuten (40) stralend op het podium. In haar afscheidsjaar had ze opnieuw een grote ronde gewonnen, nadat ze in mei ook al de sterkste was geweest in de Vuelta. Maar meteen keek ze al vooruit naar haar volgende doel: de Tour de France Femmes, die over twee weken begint in Clermont-Ferrand. Ze blijft na haar Girowinst in Italië, in haar vaste trainingskamp in Livigno. „Eerst houd ik daar nog een feestje, daarna ga ik de batterijen opladen en me prepareren voor de Tour.”

Daar wacht Van Vleuten een nieuw duel met Demi Vollering, die in de Giro ontbrak. De twee vochten eerder in de Vuelta een beklijvend duel uit op de flanken van de Lagos de Covadonga. Vollering bleek sterker maar Van Vleuten wist met een uiterste krachtinspanning de schade zo te beperken dat ze nog net genoeg voorsprong overhield voor de eindzege.

In de komende Tour (acht ritten) ligt de finish van de voorlaatste etappe op de Tourmalet, de gevreesde col in de Pyreneeën. Daar zal blijken of het Van Vleuten lukt om net als vorig jaar alle grote rondes te winnen: Vuelta, Giro en Tour.

In de 34ste editie van de Giro Donne, waarin de eerste rit wegens slecht weer werd afgelast, pakte Van Vleuten direct de leiderstrui om die niet meer af te staan. Met vier eindzeges (2018, 2019, 2022 en 2023) komt ze op gelijke hoogte met Anna van der Breggen, die de Giro won in 2015, 2017, 2020 en 2021. Marianne Vos won drie keer (met 32 ritzeges), de Italiaanse Fabiana Luperini is nog altijd recordhoudster met vijf eindzeges.