Pedersen wint massaprint in achtste etappe, Cavendish verlaat Tour na val

Wielrennen Mads Pedersen won de achtste etappe van de Tour de France na een lange sprint in Limoges. Zijn collega Mark Cavendish, die deze Tour op het record van meeste etappezeges jaagde, viel en moest afstappen.
Mark Cavendish verliet de Tour de France na een val in de achtste etappe van Libourne naar Limoges.
Mark Cavendish verliet de Tour de France na een val in de achtste etappe van Libourne naar Limoges. Foto Thomas Samson/AFP

De Deen Mads Pedersen heeft de achtste etappe in de Tour de France gewonnen na een massasprint. In de etappe van Libourne naar Limoges, met een aankomst licht bergop, bleef Pedersen zijn Belgische concurrenten Jasper Philipsen en Wout van Aert voor. De Nederlander Dylan Groenewegen eindigde als vierde in de lange, zware sprint. Jens Vingegaard behoudt de gele trui, op 25 seconden gevolgd door Tadej Pogacar.

De achtste etappe was vooral ook de etappe van de val en het uitstappen van Mark Cavendish. De 38-jarige Britse sprinter van Astana deed mee in deze Tour met als doel het record van de meeste etappezeges in de Tour de France van de Belg Eddy Merckx te verbreken. Beiden staan op 34 dagzeges. Cavendish kwam vrijdag in Bordeaux net tekort voor de vijfendertigste zege, toen hij net achter Jasper Philipsen als tweede finishte. De Brit kondigde eerder al aan na dit seizoen te stoppen.

Etappewinnaar Pedersen loofde na afloop zijn teamgenoten van Lidl-Trek om hun voorwerk. „We zijn kalm gebleven en ondanks de lange sprint had ik de benen om het te af te maken”. Ook had hij mooie woorden over voor zijn collega Cavendish, die hij een hart onder de riem stak. „Het was een genot om met Mark te kunnen racen. Het is treurig dat zo’n legende de Tour op deze manier moet verlaten.”

Lees ook: Bad boy van het wielerpeloton Mark Cavendish kondigt het einde van zijn loopbaan aan