Met Peter Bosz grijpt PSV terug op de lijn-Schmidt

Eredivisie Peter Bosz (59) staat voor intens, aanvallend voetbal, maar hij won als trainer nooit een hoofdprijs. Met PSV wil hij landskampioen worden.

Peter Bosz als trainer van Bayer Leverkusen in februari 2021.
Peter Bosz als trainer van Bayer Leverkusen in februari 2021. Foto Sascha Steinbach / EPA

Van het laatste tegendoelpunt dat Peter Bosz incasseerde als coach van Olympique Lyonnais zal hij nog wel eens wakker zijn geschrokken. Het is halverwege de tweede helft, thuis tegen Toulouse. Na vier nederlagen op rij staat zijn ploeg eindelijk weer eens met 1-0 voor. Bosz weet: hij heeft een overwinning nodig om zijn baan te behouden.

Lyon-keeper Anthony Lopes rolt de bal naar zijn centrale verdediger, die direct doorspeelt naar het middenveld. Opbouwen zoals Bosz dat graag ziet: over de grond, snel naar voren. Dan gaat het mis. Onderschepping rond de middenlijn, korte combinatie, binnen drie tellen staat Toulouse-aanvaller Rafael Ratao vrij voor de keeper. Terwijl drie Lyon-verdedigers gedesoriënteerd over elkaar heen tuimelen, rolt de bal in het doel.

„Er heerste niet echt een winnaarsmentaliteit”, blikte Bosz een paar maanden later terug bij ESPN. In de anderhalf jaar dat hij coach was in Lyon, slaagde hij er niet in de selectie volledig te overtuigen van zijn veeleisende, aanvallende manier van voetballen. Het ontbrak aan fitheid, aan discipline ook. „Er werd naar mijn mening te veel macht aan de spelers gegeven”, zei Bosz achteraf.

Wispelturige loopbaan

Het kan verklaren waarom de 59-jarige trainer meer dan een week heeft gesproken en onderhandeld met PSV voordat de club maandag bekendmaakte dat hij een driejarig contract heeft getekend. Zijn voorganger bij PSV Ruud van Nistelrooij stapte vorige maand onverwacht op omdat hij „geen draagvlak” meer voelde: in de technische staf heerste onenigheid en enkele spelers hadden bij de directie zorgen en twijfels geuit over de trainer. Dat kan Bosz niet hebben. Kies je voor hem, dan kies je voor een werkwijze die alleen resultaat oplevert als iedereen erin gelooft.

Lees ook: Nieuwe Ajax-trainer Maurice Steijn is voor al zijn spelers hard en streng

Bij Ajax, zijn eerste grote club na periodes bij Heracles, Vitesse en Maccabi Tel Aviv, liet Bosz zien waar dat toe kan leiden. Met spectaculair voetbal haalde hij in 2017 de finale van de Europa League, die Ajax verloor van Manchester United. Tot frustratie van supporters vertrok Bosz al na één seizoen naar Borussia Dortmund, na onenigheid over de invulling van de technische staf. In Dortmund, en later bij Bayer Leverkusen, wist de coach tijdelijk te imponeren, om vervolgens aan defensieve kwetsbaarheid ten onder te gaan.

De wispelturige loopbaan van Bosz maakt duidelijk dat zijn speelstijl bepaalde type spelers vereist, snelle verdedigers bijvoorbeeld die met veel ruimte in hun rug durven spelen. Juist (centraal) achterin had PSV het afgelopen seizoen veel problemen. De Braziliaan André Ramalho en de zelf opgeleide Armando Obispo bleken kwetsbaar. Jarred Brantwaithe overtuigde bij vlagen wel, maar wordt gehuurd van Everton en is onzeker voor komend seizoen. Welke afspraken Bosz heeft gemaakt met PSV over het transferbeleid, is nog onduidelijk. Wel maakte de club bekend dat hij zijn vaste assistent Rob Maas, afkomstig uit Eindhoven, en fysiektrainer Terry Peters meeneemt.

Uitgesproken spelopvatting

De komst van Bosz betekent dat PSV min of meer teruggrijpt op de weg die de club insloeg met de benoeming van Roger Schmidt in 2020. Toen koos PSV het eerst voor een coach zonder verleden bij de club maar met een uitgesproken spelopvatting. Samengevat: collectief en hoog druk zetten, extreem direct. Maar ook, zo bleek iets te vaak naar de smaak van clubleiding en fans: verdedigend broos. Toen de resultaten achterbleven bij de verwachtingen, viel PSV met Van Nistelrooij terug op een trainer uit eigen gelederen, die meer dacht vanuit controle.

Nu kunnen supporters zich opnieuw opmaken voor intens, aanvallend voetbal in Eindhoven. Volgens technisch directeur Earnest Stewart is Bosz „de gedroomde kandidaat”. Logisch, hij geldt als een toptrainer en heeft veel ervaring. Daar staat tegenover dat hij als trainer nog nooit een belangrijke prijs won. „Zowel PSV als ik hebben honger om te presteren”, zegt Bosz in het persbericht. „Ons doel is landskampioen worden. Daar gaan we voor.”