Olympisch sprintkampioen Marcell Jacobs: ‘Ik laat anderen mijn glorie niet afnemen’

De Italiaanse sprinter Marcell Jacobs in zijn appartement in Rome.

Foto Rocco Rorandelli

Interview

Atletiek Het wachten is op een duel op de 100 meter tussen olympisch kampioen Marcell Jacobs en wereldkampioen Fred Kerley. Jacobs heeft last van blessures, net als van een slechte reputatie.

Nog geen vier minuten is het rijden van het olympisch stadion in Rome, waar over precies een jaar de Europese kampioenschappen atletiek beginnen, tot aan de woning van Marcell Jacobs (28). Het appartement van de Italiaanse olympische kampioen op de 100 meter vertoont overeenkomsten met zijn persoonlijkheid: op het eerste gezicht veel blingbling en dure Italiaanse merken, maar nog altijd bescheiden voor een welgestelde man met vrouw en drie kinderen.

Na ons gesprek gaat Jacobs trainen. Bij aankomst in het stadion laat hij de motor van zijn Maserati expres heel luid brullen. Maar hij gaat wel bewust trainen op een plek waar het volloopt met schoolkinderen, niet op een afgesloten baan.

Sinds zijn olympische titel in de zomer van 2021 sputtert zijn lichaam tegen. Jacobs hobbelt van de ene naar de andere blessure, waardoor hij bij de WK in de Amerikaanse stad Eugene vorig jaar moest stoppen na de eerste ronde. Ook de training op de dag van dit interview, moet hij drie keer onderbreken voor een behandeling door zijn osteopaat.

Zijn concurrenten lachen graag om Jacobs. Toen de Italiaan vorige maand vanwege een blokkade in zijn bekken moest afzeggen voor de eerste Diamond League-wedstrijd van het seizoen in Rabat, reageerden verschillende Amerikaanse atleten spottend op sociale media. David Verburg, 400 meterloper, ging het verst. ‘Jacobs is zo goed in terugtrekken dat zijn kinderen waarschijnlijk geadopteerd zijn’, schreef hij. Tijdens dit gesprek was Jacobs nog van plan om afgelopen vrijdag bij de Diamond League in Florence te lopen, maar hij moest ook daar verstek laten gaan. Op papier loopt hij deze vrijdag wel de Diamond League in Parijs.

Hoe ervaart u de reacties van uw collega’s?

„Ik moet er om lachen. Ik voel mij mentaal heel sterk, dus raken die reacties mij niet. Ergens is het part of the game, maar zelf zou ik nooit de blessures van anderen bespotten. Het is weinig respectvol, maar uiteindelijk wil ik gewoon harder lopen dan de rest en doet het er weinig toe wat ze over mij zeggen. Het levert kennelijk aandacht op om het over mij te hebben. Ik ben blijkbaar belangrijk. Het voelt alsof er een doel op mijn rug staat waar iedereen op wil mikken, maar dat geeft mij energie. Dat ze mij, en alleen mij, willen kloppen, wil zeggen dat je alleen op die manier de nieuwe nummer één kan worden.”

Hoe moeilijk is het om na Usain Bolt olympisch kampioen op de 100 meter te worden ?

„Ik heb Bolt altijd bewonderd, dus ben trots dat ik hem mag opvolgen.”

De Britse kranten, met name de tabloids, maken sinds zijn olympische titel van Tokio jacht op Jacobs. De Italiaanse sprinter werkte in het verleden samen met Giacomo Spazzini, een diëtist en bodybuilder die in opspraak kwam door handel in steroïden, maar in hoger beroep werd vrijgesproken. Jacobs brak meteen met Spazzini, maar voor de Britten was hij al een valsspeler.

Foto Rocco Rorandelli

Jacobs neemt de berichten in de Britse media niet serieus, zegt hij. „Zeker als ze dingen schrijven zonder mij te kennen, of zaken serieus te onderzoeken. Ik word elke week gecontroleerd, en dat is, voor alle duidelijkheid, een goede zaak. Want ik gebruik geen doping. Het is toch lachwekkend dat ze mij beschuldigen terwijl hun eigen atleet gedopeerd is [de Britten werden geschrapt uit de uitslag van de 4×100 meter in Tokio na de positieve plas van Chijindu Ujah, red.].”

Wordt u nooit boos om de beschuldigingen?

„Leuk vind ik het zeker niet, maar ik weet wat ik heb gedaan en waar ik voor sta en laat anderen mijn glorie niet afnemen.”

In 2021, het jaar van de Spelen, ging u in één keer van 10,03 seconden naar 9,80 op de 100 meter. Begrijpt u dat zo’n snelle progressie vragen oproept?

„ In 2018, toen ik nog aan verspringen deed, liep ik al 10,08. Sinds ik mij volledig op de 100 meter ben gaan toeleggen is die tijd alleen maar beter geworden, omdat ik bij het verspringen veel blessures opliep. In 2019 voelde ik op training al dat ik 9.90 in de benen had.”

Het idee leeft dat u de Engelstalige pers probeert te ontwijken door alleen maar interviews in het Italiaans te geven.

„De reden is vooral praktisch: ik versta alles, maar als ik Engels spreek, blokkeer ik. Daar moet ik aan werken. Het is ook wel zo dat ik het Amerikaanse deel van mezelf heb afgestoten.”

Jacobs is het kind van een Amerikaanse vader en een Italiaanse moeder. Na enkele weken verhuisde hij van Texas naar Italië en verdween zijn vader uit beeld. Jacobs noemt zich „honderd procent Italiaan”. Er was 26 jaar zo goed als geen contact tussen vader en zoon, tot ze de draad in 2021 weer oppakten.

U zei eerder dat u herinnerd wil worden als de snelste man ter wereld, maar ook als iemand die heel veel heeft meegemaakt om tot dat punt te komen. Waarom is dat laatste zo belangrijk voor u?

„Ik wil dat mensen met een droom niet zomaar opgeven bij tegenslag. Wie doorzet kan daar sterker van worden. Toen ik nog aan verspringen deed, had ik ook al potentieel, maar ook héél veel blessures. En ik was mentaal niet sterk genoeg. Ik was meer met de verwachtingen van anderen bezig dan met mezelf. Mijn mental coach heeft mij daarbij geholpen.”

Veel mensen hebben een mening over ‘bad boy’ Marcell Jacobs met zijn tattoos. Hoe zou u uzelf omschrijven?

„Ik ben een doorsnee jongen die opgroeide met de basiswaarden van de sport én met een droom. Ik ben altijd mezelf gebleven. Ik doe waar ik zin in heb, soms onnadenkend, waardoor ik voor een buitenstaander een bad boy kan lijken. Voor mijn vrouw en kinderen ben ik iemand die zo veel mogelijk probeert te geven in de weinige tijd die hij thuis doorbrengt.”