3.500 fatbikes van Chinese fabrikant in beslag genomen

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft zo’n 3.500 fatbikes in beslag genomen. Ook de import van deze fietsen is stilgelegd. Dat meldt de ILT maandag. De elektrische fietsen voldoen mogelijk niet aan wettelijke eisen, waardoor de vervoersmiddelen een risico zijn voor verkeersdeelnemers. De duizenden fietsen komen van een Chinese fabrikant. Welke fabrikant dat is, wordt niet genoemd.

De fietsen, die volgens de toezichthouder tegen een zeer lage prijs in Nederland worden verkocht, hebben de „technische kenmerken van een bromfiets”, aldus de ILT. Uit het gedeelde bericht is op te maken dat deze fatbikes harder dan 25 kilometer per uur gaan. Voor een bromfiets geldt onder meer een helm- en rijbewijsplicht. Ook is bijvoorbeeld een kenteken nodig. Bij de betreffende fatbikes is daarvan geen sprake.

Als uit het onderzoek blijkt dat de fatbikes inderdaad niet aan de wettelijke eisen voldoen, verwacht de toezichthouder dat de Chinese fabrikant de fietsen terughaalt.

De inspectie kan geen details geven over „merken en typen fatbikes” vanwege het lopende onderzoek. Karin Visser, directeur Toezicht en Opsporing bij de ILT, noemt de handel in dit type fatbikes een „gedeelde verantwoordelijkheid” van toezichthouders én fabrikanten of bijvoorbeeld importeurs. Visser stelt dat de kans klein is dat een fatbike die voor minder dan 1.000 euro te koop is, van goede kwaliteit en veilig is.


Lees ook

Nederlandse fatbikebedrijven zien verkoopcijfers dalen door ophef rond de elektrische fietsen

De vooral onder jongeren populaire fatbike zorgt voor een toename van het aantal ongelukken met ernstig letsel.