Bij het Hoogovens Museum in Velsen-Noord, waar de hoogtijdagen van de staalindustrie in al hun glorie worden tentoongesteld, is de sfeer woensdag allerminst opgewekt. In een gebouwtje dat ooit diende als kleedruimte voor arbeiders hopen tientallen Tata Steel-medewerkers meer duidelijkheid te krijgen over de dreun van die ochtend.
Maar bevredigende antwoorden komen er op de ingelaste personeelsbijeenkomst niet, zegt een van de aanwezigen na afloop. Wié er weg moeten bleef onvermeld, op welke afdelingen de klappen vallen eveneens. „Het gaat voor een hoop pijn zorgen, bij héél veel mensen”, zegt de man, die uit vrees voor „gedonder” niet met naam in de krant wil.
Staalfabriek Tata Steel kondigde woensdag aan zo’n 1.600 voltijdsbanen te willen schrappen – een vijfde van het totale personeelsbestand, dat circa 8.000 werknemers telt. De staalgigant verkeert financieel al enige tijd in zwaar weer en acht „de grootste organisatieverandering in dertig jaar” noodzakelijk om weer in de groene cijfers te komen.
De enige staalfabriek van Nederland, gevestigd in IJmuiden, kampt al langer met tegenwind. De prijzen van staal staan onder druk als gevolg van een zwakke auto-industrie en de goedkope import van staal uit China. Hoge energiekosten stuwen de prijzen verder op, aldus het bedrijf in een verklaring. Tata Steel vreest daarnaast de gevolgen van de importheffingen die de Amerikaanse president Donald Trump vorige maand invoerde. Het bedrijf verscheept 12 procent van zijn staal naar de Verenigde Staten. De heffingen „treffen ons behoorlijk”, zei directeur Hans van den Berg woensdag tijdens een digitale persconferentie.
De winstmarges van Tata zijn volgens Van den Berg het laagst in vergelijking met de grote concurrenten in Europa. „We produceren minder terwijl de kosten zijn gestegen. Een onhoudbare situatie”, concludeert de topman.
Onvermijdelijk
Bij de Rooswijkpoort in Velsen-Noord, een van de personeelsingangen naar het omvangrijke Tata Steel-terrein dat zich uitstrekt over drie gemeenten, is het een komen en gaan van vrachtwagens, auto’s en fietsers. De meeste werknemers fietsen haastig door, een enkeling wil op garantie van anonimiteit kort iets kwijt.
„Verwarring, onbegrip en onwetendheid”, zo omschrijft een man met een zwarte muts op een mountainbike het gevoel op de werkvloer. Maar de ontslagronde is onvermijdelijk, ziet hij. „De markt wordt overspoeld door goedkoop Chinees staal. Daar moeten wij tegenop boksen. En daar komen de heffingen nog eens bij. Het stapelt allemaal op.”
Onverwacht kwam de aankondiging van woensdagochtend voor hem dan ook niet. „Het is niet de eerste keer, dus schrikken deed ik er niet van. De staalindustrie kent hoge pieken en hoge dalen. Dit komt om de zoveel jaar terug.” Medewerkers vrezen dat de ontslagronde niet de laatste zal zijn, zoals deze ook niet de eerste is. In 2023 kondigde Tata Steel Nederland ook al een reorganisatie aan. Daarbij schrapte het bedrijf uiteindelijk 580 banen. Dat kon toen zonder gedwongen ontslagen. Van den Berg maakte duidelijk dat dat deze keer niet het geval zal zijn.
‘Aanzienlijk verlies’
Het bedrijf draaide vorig jaar „aanzienlijk verlies”, aldus de directeur bij de persconferentie. In het boekjaar dat liep tot eind maart 2024 ging het om ruim 500 miljoen euro. Dat had voor een deel te maken met een rampzalig verlopen restauratie van een van de hoogovens. „Dat heeft onze reserves uitgeput”, aldus Van den Berg.
De financiële problemen komen op het moment dat Tata Steel onderhandelt met het kabinet over eventuele staatssteun bij vergroening van het productieproces. Maar concrete afspraken blijven uit en het proces duurt veel langer dan verwacht. Op dit moment is Tata Steel verantwoordelijk voor zo’n 7 procent van de totale Nederlandse CO2-uitstoot.
Van den Berg kreeg bij de persconferentie de vraag of de ontslagronde misschien een voorwaarde was van de overheid, om steun te verlenen. „Wij moeten laten zien dat we een gezond bedrijf zijn”, antwoordde Van den Berg. „Maar wij bepalen zelf hoe we daar komen.”
Lees ook
Nu begint het spel tussen minister en Tata Steel echt
Schoonmakers
Het bedrijf probeerde de afgelopen tijd al onder meer te snijden in facilitaire dienstverlening, merkte Remco Smolenaar (37). Hij verzorgt namens logistiekbedrijf ESFM de catering bij Tata Steel. „Er is al flink bezuinigd in de afgelopen weken”, zegt hij. Met name schoonmakers moesten volgens hem in de afgelopen weken het veld ruimen.
Voor de collega’s met wie hij werkt is de toekomst onzeker. „Je merkt het in alle gesprekken. Er is vorig jaar al een rits geweest, en nu weer. Ik ken er eentje van 27 die net een huis heeft gekocht. Ik heb gezegd: ik zou maar vast gaan nadenken hoe je je hypotheek moet betalen als je je baan straks kwijt bent.”
Volgens directeur Van den Berg verdwijnen met name banen op het kantoor van Tata Steel, niet in de productie bij de zeventien verschillende deelfabrieken op het terrein. Tata Steel wil „minder managementlagen” en meer automatisering. De raad van bestuur van de fabriek wordt ook kleiner, deze gaat van vijf naar vier functies.
Cinta Groos, voorzitter van de centrale ondernemingsraad, spreekt van een „schok”. Ze bekritiseert dat de directie een getal naar buiten heeft gebracht van het aantal banen dat verdwijnt. „Het is nog een adviesaanvraag op hoofdlijnen. Hoe kan je dan op zo’n aantal uitkomen? Je brengt al het personeel in paniek en onzekerheid.”
De man op de mountainbike zegt „nog niet te hebben nagedacht” over zijn toekomst. „ Ik werk hier erg naar m’n zin. Het is hopen op het beste.”
