Zonne-energie groeide vorig jaar met 46 procent in Nederland, harder dan in veel andere Europese landen

Duurzame energie Per hoofd van de bevolking heeft Nederland de meeste zonnepanelen. De hoeveelheid stroom die al die zonnepanelen opwekken, is vorig jaar bijzonder hard gegroeid.
Steeds vaker wekken zonnepanelen meer stroom op dan nodig.
Steeds vaker wekken zonnepanelen meer stroom op dan nodig. Foto Remko de Waal/ANP

Nederlandse zonnepanelen hebben vorig jaar samen 16,8 terawattuur aan elektriciteit opgewekt, een toename van 46 procent ten opzichte van 2021. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. Nederland staat op de vijfde plek van Europa als het gaat om opgewekte zonne-energie, en heeft het grootste vermogen per hoofd van de bevolking.

„Dat is echt heel veel”, zegt Martien Visser over de groei van vorig jaar. Visser is lector Energietransitie aan de Hanzehogeschool en ontwikkelaar van Energieopwek.nl. Inmiddels liggen er zoveel zonnepanelen in Nederland, dat ze steeds vaker overbodige stroom opwekken en daarom moeten worden afgeschakeld. „Zonnepanelen blijven het overgrote deel van de tijd nuttig, maar we zullen eraan moeten wennen dat ze niet altijd hun stroom kwijt kunnen.”

Een andere belemmering is de netcongestie, de krapte op het stroomnet. Visser: „Het kan voorkomen dat iemand in Amsterdam elektriciteit nodig heeft die in Drenthe beschikbaar is, maar niet door de kabel past.” Desondanks was zonne-energie vorig jaar volgens Visser goed voor zo’n 16 procent van de totale elektriciteitsbehoefte van Nederland.

Subsidies

In Nederland groeit de hoeveelheid zonne-energie sneller dan in veel andere Europese landen, en dat is volgens Visser te danken aan twee overheidsregelingen. De een is de SDE-regeling, die een bepaalde opbrengst garandeert, en de ander de salderingsregeling, waardoor eigenaren opgewekte stroom mogen wegstrepen tegen verbruikte stroom.

Het kabinet wil de salderingsregeling afschaffen, maar het is nog onduidelijk of de Eerste Kamer daar ook mee akkoord gaat. Visser verwacht dat nieuwe zonnepanelen ook zonder de regeling aantrekkelijk blijven. „Met deze stroomprijzen blijven ze geld besparen. Mensen die ze na de afschaffing niet meer kopen, zullen een uitzondering zijn.”

Lees ook De coalitie stond tot haar verbazing alleen bij het afschaffen van de subsidie op zonnepanelen