Zondag code oranje voor oosten en zuiden van het land, zware hagel en onweer verwacht

Weerwaarschuwing Er is kans op hagelstenen van 2 tot 4 centimeter doorsnee en er kunnen zware windstoten ontstaan van 75 tot 100 kilometer per uur.
Wandelaars bij strand Lemmer, tijdens zomerstorm Poly.
Wandelaars bij strand Lemmer, tijdens zomerstorm Poly. Foto Jilmer Postma/ANP

Het KNMI heeft voor zondagmiddag en -avond code oranje afgegeven voor de provincies Noord-Brabant, Limburg, Gelderland en Overijssel. Voor de overige provincies geldt code geel. De waarschuwing geldt vooralsnog tussen 15.00 en 20.00 uur.

Het weerinstituut verwacht zware onweersbuien die van het zuidwesten naar het noordoosten van het land trekken. Waar de zwaarste buien precies zullen voorkomen is nog onzeker. Ook is er bij de buien kans op hagelstenen van 2 tot 4 centimeter doorsnee en kunnen er zware windstoten ontstaan van 75 tot 100 kilometer per uur.

Door de zware windstoten en hevige hagel kan schade ontstaan, waarschuwt het KNMI. Ook kunnen er bomen omvallen of voorwerpen losraken en rondvliegen door de wind. Tenslotte waarschuwt het weerinstituut dat er in korte tijd veel regen kan vallen, waardoor wateroverlast kan ontstaan.

Lees ook: Zomerstorm Poly bleek een stresstest voor vervoerders

Poly

Vorige week gaf het KNMI ook weerwaarschuwingen af, toen storm Poly over Nederland raasde. Met windkracht 11 en windstoten van meer dan 145 kilometer per uur was het de zwaarste zomerstorm ooit gemeten in Nederland.

Snelwegen werden op meerdere plekken gesloten vanwege takken en andere objecten op de weg en het treinverkeer werd in het noorden van het land platgelegd. In Haarlem overleed een 51-jarige vrouw nadat een boom op haar auto terechtkwam. De verzekerde schade door storm Poly wordt op 50 tot 100 miljoen euro geschat.