Zo’n 320 arrestaties bij pro-Palestijnse betogingen in Amsterdam

De Ierse regering weigert zijn vredessoldaten te evacueren uit Zuid-Libanon. Dat heeft de Ierse president Michael D. Higgins gezegd tegen internationale media. Het Israëlische leger, dat in de regio in conflict is met Hezbollah en er bombardementen uitvoert, had de VN-vredestroepen vrijdag geadviseerd zich terug te trekken uit het gebied, zodat ze niet gewond zouden kunnen raken.

Een „schandalige bedreiging”, zegt Higgins. Hij vindt het verzoek een belediging aan de Verenigde Naties én de soldaten die hun leven riskeren. Volgens de VN-missie zijn er echter géén bedreigingen geuit door Israël, schrijft The Irish Times. De Israëlische ambassade in Dublin noemt de woorden van Higgins op zondag ,,ongefundeerd en opruiend.’’

De Ierse vredestroepen maken deel uit van UNIFIL, de VN-vredesmacht in Libanon. Momenteel zijn er 347 Ierse militairen gestationeerd in het zuiden van het land. In de Blauwe Linie, het officieuze VN-grensgebied tussen Libanon en Israël, staan twee van de vijfentwintig buitenposten onder Iers bevel.

„Diep bezorgd”

In een op zondag gepubliceerde verklaring stelt het VN-orgaan „diep bezorgd” te zijn over de recente activiteiten van het Israëlische leger vlakbij gestationeerde Ierse soldaten. „Het is onacceptabel om de veiligheid van VN-vredessoldaten zo in gevaar te brengen”, aldus UNIFIL.

Als de Ierse troepen in een bombardement terecht dreigen te komen, kunnen de soldaten zich terugtrekken in bunkers, zegt Kevin Kenny, een woordvoerder van het Ierse leger, tegenover de The Financial Times. Van een evacuatie willen de Ieren niets weten. „We zien onze aanwezigheid daar als essentieel”, aldus Kenny.

Al sinds 1978 zijn er Ierse vredestroepen in Zuid-Libanon actief. De missie ligt gevoelig in Ierland. In 2022 werd de Ierse vredessoldaat Seán Rooney op 24-jarige leeftijd gedood tijdens een aanval op een VN-konvooi in Libanon.

Ierland staat bekend als een van de meest pro-Palestijnse landen van Europa en riep in 1980 – als eerste EU-lidstaat – op tot een volledig soevereine Palestijnse staat. De regering in Dublin is ook tegenwoordig zeer kritisch op Israël.

Libanese burgers rijden langs een platgebombardeerd gebouw in het zuiden van Beiroet.
Foto Wael Hamzeh/EPA