Zinnen zoeken die passen in een lied (passen in een lied, passen in een lied)

Zinderende seksualiteit! Alkmaar, Alkmaar Noord, Heerhugowaard! Ov-chipkaartoplaadautomaat! Wat hebben deze drie ogenschijnlijk totaal uiteenlopende zinsneden gemeen? Je kunt ze allemaal zingen op de wijs van Schade Deutschland, alles ist vorbei – een bekend deuntje waarbij in deze tijden het Duitse nationale voetbalteam die Mannschaft wellicht vervangen kan worden door ons eigen Ajax.

Neerlandicus en taaladviseur Wouter van Wingerden (46) verzamelt overal waar hij komt teksten die kunnen worden gezongen op het eerder genoemde deuntje óf op de vrijwel gelijk klinkende Beatles-klassieker We all live in a yellow submarine. De resultaten deelt hij op zijn populaire X- (voorheen Twitter) en Bluesky-accounts ‘Submarinevorbei’.

Al in 1966, het jaar dat ‘Yellow Submarine’ een nummer 1-hit was in Nederland, deed cabaretier Wim Kan iets in die geest: hij zong in zijn oudejaarsconference over de toenmalige premier Jelle Zijlstra, op de melodie van We all live in a yellow submarine zijn politieke spotlied Waar we heengaan, Jelle zal wel zien, dat erg populair werd.

Lettergrepen

„Goedendag Wouter van Wingerden”, zing ik bij het begin van het telefonisch interview, maar dit wordt onverbiddelijk afgekeurd. Het gaat er namelijk niet enkel om dat de tekst past op negen of tien lettergrepen, zo veel als beide deuntjes tellen, maar óók dat die hetzelfde metrum en klemtoonpatroon volgt. Dus wel: ‘Murder on the Orient Express’. Maar niet: ‘Dat is pas competitievervalsing’, stuurt Van Wingerden als voorbeeld.

Zoals alle goede dingen in het leven, kwam het idee voor dit socialemedia-account toevallig op Van Wingerdens pad. „Ik heb een hoofd dat redelijk gevoelig is voor metrum, hoe een zin loopt, welke cadans erin zit”, vertelt hij. Dat bleek ook in het voorjaar van 2021, toen hij een melding zag op zijn espressoapparaat „‘Vul en plaats het waterreservoir’, stond er”, zegt Van Wingerden. Het matchte met de voetballeus. Aanvankelijk bleef het bij dat voorbeeld, maar toen hij er de maanden daarop meer tegenkwam, zette hij in september het Twitter-account ‘Submarinevorbei’ op.

Melodie

„Als ik iets zie dat matcht met een bepaalde melodie, maakt mijn hoofd snel die koppeling”, zegt Van Wingerden. Daarbij helpt het natuurlijk dat hij sinds het aanmaken van zijn account altijd latent „aan staat” voor deze wijsjes. Hij schat dat driekwart tot 80 procent Schade Deutschland is. „Die structuur is toch net iets simpeler.” Hij kan zich niet herinneren er ooit een lettergreep naast te hebben gezeten. „Hooguit dat ik later dacht: dit is niet het allersterkste klemtoonpatroon. Maar ik ben zo metrumgevoelig, dus het klopt eigenlijk altijd.”

Waarom deze twee melodietjes? Een Beatles-fan of hater van het Duitse voetbalelftal is Van Wingerden naar eigen zeggen niet. „De melodie is zo sterk en heeft een heel dwingend ritme”, legt hij uit. „Dat ritme komt vaak voor en blijkbaar spreekt het anderen ook aan.” Daarmee verwijst hij naar de vele positieve reacties, maar ook naar de suggesties die hij geregeld krijgt. Zo stuurden onder anderen BN’ers Claudia de Breij, Andries Tunru en Michiel Veenstra suggesties. Het grootste deel, 90 tot 95 procent, is echter nog steeds zijn eigen vondst.

Google Maps

Van Wingerden vindt zijn teksten overal, maar vaak als hij onderweg is, in recepten, op Google Maps en op Teletekst – bij alle posts wordt een afbeelding met een „bewijsplaats” toegevoegd. Er zijn borden van de snelweg of vanuit de trein , die samen dan weer een deuntje vormen: Feijenoord, IJsselmonde, Beverwaard. Een Teletekst-kop is vaak precies negen of tien lettergrepen lang, wat de kans op melodievangst verhoogt. ‘Algemene Beschouwingen van start’, stond er op 20 september, en: ‘Nederlander vrij uit Spaanse cel’.

De accounts zijn puur ter vermaak, Van Wingerden vindt het leuk dat mensen er vrolijk van worden. Favorieten heeft hij te over, maar het mooiste vindt hij het als het in één woord kan én het ritme klopt. „Plastischechirurgievereniging is er zo één, die klopt helemaal”, zegt hij. „Net als polyethyleentereftalaat. Ik had geen idee wat het was toen ik het las, maar ik herkende meteen de melodie erin!”

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.