Zes prominente JA21-leden zeggen lidmaatschap op uit onvrede over kandidatuur Annabel Nanninga

Aanloop Tweede Kamerverkiezingen Annabel Nanninga kondigde aan zich te kandideren voor de lijst van JA21. Dat is tegen het zere been van Europarlementariërs Rob Roos en Rob Rooken, en Statenleden Gert-Jan Ransijn, Wouter Weyers, Johan Almekinders en Ted Dinklo.
Annabel Nanninga tijdens een debat als gemeenteraadslid voor JA21 in Amsterdam.
Annabel Nanninga tijdens een debat als gemeenteraadslid voor JA21 in Amsterdam. Foto Sem van der Wal/ANP

Zes prominenten leden van JA21 hebben hun lidmaatschap van de partij zaterdag opgezegd uit onvrede over Annabel Nanninga, die heeft gesolliciteerd naar een plek op de kieslijst voor de aankomende Tweede Kamerverkiezingen. In een brief aan het partijbestuur schrijven de zes, onder wie Europarlementariërs Rob Roos en Rob Rooken, dat Nanninga en het bestuur zich tegen de algemene ledenvergadering hebben gekeerd, die zich in mei uitsprak voor democratisering binnen de partij. Roos en Rooken behouden hun zetel in het Europees Parlement.

De zes opstappende leden schrijven aan het bestuur dat ze met Nanninga’s aankondiging de Tweede Kamer in te willen voor een voldongen feit worden geplaatst. Volgens de briefschrijvers komt Nanninga op de tweede plek van de kandidatenlijst. Nanninga deed haar aankondiging vrijdag in het NPO Radio 1-programma Sven op 1.

Dat dat interview via de sociale mediakanalen van JA21 gedeeld werd, toont volgens de ondertekenaars „dat het bestuur haar persoonlijke baantjescarrousel aanmoedigt in plaats van corrigeert” Ze concluderen: „De partijtop staat boven de regels” en „de democratisering en professionalisering van de partij is mislukt”.

‘Rancuneuze types’
De opstappende leden, waaronder ook Statenleden Johan Almekinders, Gert-Jan Ransijn, Wouter Weyers en Ted Dinklo, verwijten Nanninga ook dat ze zich in het radio-interview „denigrerend” uitliet over collega’s binnen de partij. Nanninga zei onder andere dat er in de partij „types [zijn] die wat rancuneuzer in de wedstrijd zitten”. Nanninga is een van de oprichters van JA21 en zit ook in Eerste Kamer en in de Amsterdamse gemeenteraad.

Het bestuur van JA21 rept in een eerste korte reactie over „een nieuwe koers, gestoeld op wetenschap” die de partij heeft ingezet bij de oprichting tweeënhalf jaar geleden, na het vertrek van Joost Eerdmans en Annabel Nanninga bij FVD. Het bestuur schrijft dat het voor „sommige politici onmogelijk bleek om deze koers gezamenlijk uit te dragen”. Daarna zijn, aldus het bestuur, gesprekken gestart met „het verzoek of deze politici de partij zouden willen verlaten. Deze politici hebben hier nu zelf gehoor aan gegeven.”

Lees ook: Ruzie binnen JA21: ‘De partij is een baantjesmachine voor Joost en Annabel’


Dit artikel maakt ook deel uit van ons liveblog: Kees van der Staaij stopt als politiek leider SGP, vertrekt na verkiezingen uit Tweede Kamer