Zelensky geland op vliegbasis Eindhoven voor inspectie F-16’s

Zelensky geland op vliegbasis Eindhoven voor inspectie F-16’s

Volodymyr Zelensky is weer in Nederland. De Oekraïense president en zijn vrouw Olena Zelenska zijn rond twaalven geland op het militair vliegveld in Eindhoven. Demissionair premier Mark Rutte stond daar op hen te wachten. In Eindhoven krijgt Zelensky een deel van de F-16’s te zien die hem afgelopen vrijdag zijn toegezegd — en waar hij tijdens zijn vorige bliksembezoek aan Nederland zo nadrukkelijk om vroeg. Het bezoek van de president wordt afgesloten met een persconferentie samen met Rutte.

De levering van F-16’s aan Oekraïne is een broodnodige steun in de rug van Oekraïne, dat meer slagkracht in de lucht goed kan gebruiken. Het tegenoffensief levert weliswaar terreinwinst op, maar nog niet van de gewenste grootte. Amerikaanse inlichtingendiensten verwachten dat Oekraïne de zuidoostelijke stad Melitopol, belangrijk voor de bevoorrading van Russische troepen, niet voor de winter zal weten te bereiken. Inmiddels zouden bijna 70.000 Oekraïense en 120.000 Russische militairen zijn gesneuveld.

Samen met Denemarken speelt Nederland een leidende rol in een F-16-coalitie bestaande uit elf landen. Vrijdag gaven de VS groen licht voor de levering van een nog onbekende hoeveelheid jachtvliegtuigen aan Oekraïne. Een deel daarvan betreft in ieder geval F-16’s die Nederland volgend jaar wilde vervangen door geavanceerdere F-35’s. Later deze maand begint de training van Oekraïense piloten in Denemarken. De kans is nihil dat Oekraïne de F-16’s dit jaar nog kan gebruiken tegen de Russische bezetter: volgens de Denen zijn de eerste ‘resultaten’ van de pilotentraining pas begin volgend jaar zichtbaar.

Het is de tweede keer in niet al te lange tijd dat Zelensky zich fysiek in Nederland vertoont. Begin mei liet hij zich voor het eerst sinds de Russische invasie zien in Nederland tijdens een verrassingsbezoek. Hij bezocht toen onder meer het parlement, het Internationaal Strafhof in Den Haag en Paleis Huis ten Bosch voor een gesprek met koning Willem-Alexander. Vlak nadat de oorlog uitbrak sprak Zelensky de Tweede Kamer ook al via videoverbinding toe.

Zelensky en Rutte op de militaire vliegbasis in Eindhoven. Foto Rob Engelaar/ANP