Zeker vier jaar uitstel voor renovatie Van Brienenoordbrug, kans op storingen neemt toe

De renovatie van de Van Brienenoordbrug loopt zeker vier jaar vertraging op, doordat de huidige plannen „te riskant en te duur” zijn. Dat meldt Rijkswaterstaat maandag. De meer dan vijftig jaar oude brug over de Maas bij Rotterdam is grondig aan vernieuwing toe. Met dagelijks ruim 230.000 passerende voertuigen is het de drukste brug van Nederland.


Lees ook
Vier projecten die laten zien hoe indringend de stikstofcrisis in Nederland is

Bij het renovatieproject moeten de twee boogbruggen, het beweegbare deel aan de oostzijde en het bedieningssysteem van de brug worden vervangen of vernieuwd. Rijkswaterstaat begon eind 2022 met de aanbesteding, waarop slechts één partij zich meldde. Gezamenlijk werd duidelijk dat de geplande aanpak „grote risico’s” met zich meebrengt, en er een prijs aan vastzit die het Rijk niet wil betalen. Om die reden is besloten om het project niet zoals gepland begin dit jaar te gunnen, maar een nieuwe aanbesteding in andere vorm voor te bereiden. Deze moet in de zomer van 2024 af zijn.

Door het uitstel neemt de komende jaren de kans op storingen bij de bediening van de brug toe. Hierdoor kunnen weg- en vaargebruikers moeten wachten. In het uiterste geval kunnen ook verkeersmaatregelen nodig zijn, zoals het afsluiten van rijstroken en het invoeren van snelheidsverlagingen. Rijkswaterstaat zegt er wel voor te zorgen dat de brug veilig gebruikt kan worden tot de renovatie. Dat kan tot overlast leiden voor omwonenden en weggebruikers, omdat hiervoor vaker herstelwerkzaamheden moeten worden uitgevoerd en onderdelen preventief moeten worden vervangen.

Volgens Rijkswaterstaat zijn aannemers steeds terughoudender met het inschrijven op grote infrastructuurprojecten. Onder meer de stikstofcrisis en tekorten aan bouwmaterialen maken dat zij kiezen voor kleinschaligere projecten, of hoge kosten in rekening brengen om deze risico’s af te dekken. Ook de krapte op de arbeidsmarkt speelt een rol bij keuzes van bouwbedrijven: zij kunnen hun schaarse personeel immers maar op een plek tegelijk inzetten.