Zeker duizend doden door aanhoudende overstromingen Sahel en West-Afrika

Aanhoudende overstromingen als gevolg van zware regenval in de Sahel en West-Afrika hebben de afgelopen weken aan zeker duizend inwoners het leven gekost. Dat meldt The New York Times zondag. Mede door gebrekkige bereikbaarheid van de getroffen plekken en de schaal van de ramp zijn exacte en actuele dodentallen lastig te geven. Zeker is dat bijna een miljoen inwoners van het toch al veelal instabiele gebied van Liberia in het westen tot aan Soedan in het oosten door de regenval ontheemd zijn geraakt.

Hulporganisaties vrezen dat het noodweer de instabiliteit van de getroffen regio – gevolg van gewapende conflicten, armoede en grote vluchtelingenpopulaties – de komende maanden zal vererger. Zo maken ingestorte bruggen en weggespoelde wegen in Tsjaad het hulporganisaties nu nog lastiger om noodhulp te bieden aan het door oorlog geteisterde buurland Soedan.

Tsjaad lijkt vooralsnog het zwaarst getroffen. Alleen al in de afgelopen dagen verdronken bijna vijfhonderd inwoners van Centraal-Afrikaanse land, aldus lokale media. Het noodweer vernietigde zo’n 200.000 huizen en 350.000 hectares landbouwgrond. Ook stierven ruim 66.000 runderen en ander vee in het land, dat voor de stormen al een van de hoogste hongercijfers ter wereld kende.

Helft miljoenenstad Nigeria overstroomd

In Mali gaat het volgens The New York Times om de ergste overstromingen in zestig jaar. Autoriteiten zouden al zeker 55 dodelijke slachtoffers hebben geteld. Voor Niger en Nigeria geven hulporganisaties, lokale media en autoriteiten dodentallen van rond de 250, maar dat cijfer loopt vermoedelijk nog op.

In Nigeria is voornamelijk de noordoostelijke stad Maiduguri zwaar getroffen. Als gevolg van een dambreuk staat nagenoeg de helft van de zo’n 1,2 miljoen inwoners tellende stad onder water. Zeker een kwart van de bevolking heeft zich al bij een opvangplek geregistreerd als ontheemd.

Het hoge water en de sterke stromingen hebben de twee bruggen van de stad doen instorten, waardoor inwoners van het oostelijke deel niet meer in het centrum en de faciliteiten daar kunnen komen. Zo heeft een vluchtelingenkamp met ruim 55.000 inwoners volgens VN-organisatie voor humanitaire hulp OCHA geen toegang meer tot de (voedsel)markten van de stad.

Ontsnapte krokodillen

Doordat de begane grond van het belangrijkste ziekenhuis van Maiduguri is ondergelopen, kan het personeel de apparatuur daar niet meer gebruiken. Nagenoeg alle dieren uit de stadsdierentuin ontsnapten of verdronken, waaronder volgens de beheerder dodelijke slangen en krokodillen. Ook vreest OCHA voor cholera-uitbraken.

De VN-hulporganisatie waarschuwt verder dat het hoge water stuwdammen in de gehele regio onder grote druk zet. Als die breken, staan het gebied nog ergere rampen te wachten, aldus OCHA. Dat scenario is niet onwaarschijnlijk; voor de komende maanden worden volgens Unicef nog hevigere stormen en overstromingen verwacht.

Afrika betaalt een relatief hoge prijs voor klimaatverandering, schreef de Wereld Meteorologische Organisatie twee weken geleden nog. Hoewel het van alle continenten verantwoordelijk is voor verreweg de minste uitstoot, wordt het geteisterd door enkele van de ergste natuurrampen. Veelal gaat dit juist om droogte, met mislukte oogsten en hongersnoden tot gevolg. De regenval van de afgelopen weken is uitzonderlijk.