Windows: 8,5 miljoen computers uitgeschakeld na wereldwijde storing

De wereldwijde computerstoring heeft op 8,5 miljoen computers voor problemen gezorgd. Dat heeft techgigant Microsoft zondag zelf naar buiten gebracht. Microsoft is het besturingssysteem waarop de computers werkten, die waren vrijdag uitgeschakeld na een fout met een automatische update van cybersecuritybedrijf CrowdStrike, dat eerder excuses maakte voor het incident.

De gevolgen daarvan waren vrijdagochtend het eerst in Australië zichtbaar, en verspreidden zich vervolgens als een olievlek over de rest van de wereld. Banken, vliegvelden, media, openbaar vervoersdiensten, media en ziekenhuizen werden getroffen door de storing, die ervoor zorgde dat computers onbruikbaar werden doordat inloggen onmogelijk was.

Uiteindelijk betrof het 1 procent van de Windows-apparaten, meldt het bedrijf zelf. Het ging niet om computers van particuliere klanten, maar om die van bedrijven en overheden. Al trof de storing zeker niet alle systemen, veel organisaties die ook met Windows werkten, kwamen zonder problemen de dag door. De wel uitgeschakelde netwerken werden vrijdag in de loop van de dag hersteld.


Lees ook

Storing CrowdStrike: In een vervlochten wereld kan ook een kleine softwarefout chaos veroorzaken

Vertragingen en gecancelde vluchten op Dulles International Airport, Virginia (VS). Foto ROBERTO SCHMIDT